Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Bygg en regering på gemensamma värderingar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi behöver hitta samsyn med partier som delar grundläggande värderingar, som vill stoppa klimatförändringarna, värna öppenhet och bygga ett jämställt Sverige, skriver representanter för Miljöpartiet. Foto: Carl-Olof Zimmerman, TT.

Annons

Vi vill hitta en lösning för att styra Sverige i dialog med partier som står upp för humana värden! Det finns 175 mandat i Sveriges riksdag mot att ge högernationalismens parlamentariska gren inflytande. Låt oss använda dem.

Minns ni hösten 2018? En rekordlång regeringsbildning där talmansrundor avlöste varandra. M, SD och KD röstade igenom en total slakt av den miljöpolitik och klimatpolitik som vi i Miljöpartiet byggt upp under fyra år i regering.

Annons

Annons

Runt om i Europa och världen ser vi hur rasistiska och populistiska krafter flyttar fram sina positioner. De ifrågasätter rättsstaten, monterar ner medias oberoende och beskär mänskliga rättigheter.

Tack vare januariavtalet har regeringen istället drivit en stark politik för klimatet, för miljön, för jobben, sjukvården, jämställdheten och ett tryggare Sverige.

Miljöpartiet har fått igenom stora satsningar på utbildning och klimatinvesteringar. Vi säkrade resurser för skydd av värdefull natur och biologisk mångfald, och satsade på hållbara transporter från norr till söder, för ett land som håller ihop.

Nu behöver vi hitta samsyn med partier som delar grundläggande värderingar, som vill stoppa klimatförändringarna, värna öppenhet och bygga ett jämställt Sverige.

Miljöpartiet vill öka jämlikheten och värna demokratiska fri- och rättigheter. Vi vill att Sverige blir världens första fossilfria välfärdsland, och att Sverige är en kraftfull röst på FN:s klimattoppmöte.

Det kommer vi att stå för i kommande förhandlingar och när vi går till val nästa gång.

Annika Hirvonen (MP), riksdagsledamot och gruppledare

Amanda Palmstierna (MP), riksdagsledamot

Gabriel Liljenström (MP), gruppledare Norrtälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan