Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt. Jan Emanuel Johansson: Jag kan tänka mig att taktikrösta på Nooshi Dadgostars parti

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag tar av mig hatten för Nooshi Dadgostar. Hon står upp för sina väljare. Hon vägrar kröka rygg. För mig är hon ett föredöme, skriver Jan Emanuel Johansson. Foto: Nils Petter Nilsson, TT

Annons

Jag tar av mig hatten för Nooshi Dadgostar. Hon står upp för sina väljare. Hon vägrar kröka rygg. För mig är hon ett föredöme.

Jag tror på socialdemokratin för att den representerar den vanliga arbetande, strävsamma människan. Socialdemokrati är att representera den vanliga människan, arbetarklassen, och ta till vara dess intressen. Vi hyllar rättvisan där människor gör rätt för sig och därefter kräver detsamma av samhället. Jag tror Nooshi Dadgostar har en liknande strävan med sitt parti.

Socialdemokrati är min övertygelse, likt socialismen är Nooshi Dadgostars. En ideologi. En anda. Mellanmänskliga värderingar överförda till en samhällsmodell där vi bär varandras bördor. Vi biter i och drar vårt strå till stacken. Vi kräver varandras deltagande och vi kräver rättvisa utefter det. Så skapar vi gemenskap. Socialdemokrati är folkrörelse. De många människornas politik.

Annons

Annons

Socialdemokrati är att titta på varandra i samma ögonhöjd. Vi skapar gemenskap genom delaktighet. Socialdemokratin vill skapa starka människor. Vi står för rättviseprincipen att inte att ta någon annans, utan att kräva det som är ditt. Vi frånkopplar inte jämlikhet från den rättvisan. Bären varandras bördor är ett samhällskontrakt. Välfärdsstaten är en försäkringsmodell medborgaren bygger upp genom att arbeta och betala skatt. Nooshi Dadgostar personifierar den starka människan till del formad av nämnda samhällsmodell, hon kräver att bli tittad på i ögonhöjd. Detta är värt att beundra.

Mitt parti har nu valt en annan, centerliberal väg, bort från socialdemokratin. Bort från att representera den vanliga människan. Bort från rättvisan till att bara kräva liberal jämlikhet. Mitt parti representerar inte längre den socialdemokrati som är min övertygelse. Jag är tacksam att Nooshi Dadgostar sätter ner foten.

I valet varnade Socialdemokraterna för ett ondskefullt parti som ville införa marknadshyror, sänka skatten, släppa friskolorna fria och ge sig på arbetsrätten. Det ondskefulla partiet hölls borta från makten. Makten gick istället till Centerpartiet. I dess liberala ledband har Socialdemokraterna nu genomfört allt vad partiet självt varnade för. Vänsterpartiet har förnedrats som dörrmatta.

Men det är nog med det nu. Tack vare Nooshi Dadgostar. Hon vägrar bli kliven på. Hon kräver sin och sitt partis rätt som regeringsunderlag. Hon kräver respekt. Hon står upp för sin övertygelse. All respekt till henne.

Annons

Annons

Nu görs allt för att det ska framstå som att det är Nooshi Dadgostar som försätter Sverige i en regeringskris. Det är tragikomiskt att se hur partiledare bygger på politikerföraktet genom att helt enkelt inte hålla sig till sanningen. Alla som inte blundar vet att det inte är sant att regeringen gått henne till mötes. Det är med en genant tydlighet man kan göra matematik av detta genom 73- punktsprogrammet.

73 punkter har Annie Lööfs Centerpartiet fått. Hade det inte varit rimligt att ge Nooshi Dadgostar en? Men de vägrar och säger att det är hennes fel. Så smärtsamt genant. Så påtagligt dåligt för politiken och förtroendet för densamma.

I valet 1994 taktikröstade jag på Nooshi Dadgostars parti för att tvinga mitt parti till vänster. Nu kan jag tack vare henne tänka mig att repetera taktiken för att tvinga mitt parti bli socialdemokrater igen.

Hatten av för att Nooshi Dadgostar är en politiker med ryggrad. Det är ett utrotningshotat släkte.

Jan Emanuel Johansson, socialdemokrat i intern opposition

Annons

Annons

Till toppen av sidan