När Internationella engelska skolan (IES) etablerar sig i kommuner med Norrtäljes struktur är ett inte alltför ovanligt scenario att kostnaderna stiger. Orsakerna är de som Norrtälje kommuns förvaltningsdirektör Jenny Nordström beskriver, och som vi citerade i vår förra replik. I större städer är effekten sällan lika dramatisk, men vi delar förvaltningsdirektörens oro och konstaterar att Robert Beronius inte har samma uppfattning.
Annons

När IES öppnar en skola blir alltså de kommunala skolorna förlorarna tillsammans med sina elever, föräldrar och skattebetalarna. Finns det någon som tjänar på denna utveckling mer än aktieägarna i IES, frågan Johan Österberg och Robert Johansson.
Bild: Johan Axelsson
Annons
Vad kommer då att hända när IES öppnar sin skola 2023, med en kapacitet för 600 till 650 elever, den största grundskolan i Norrtäljes historia. Var ska alla elever komma ifrån?
Jo, merparten kommer från våra egna kommunala skolor. Och då förlorar den kommunala skolan skolpengen för dessa elever, vilket i genomsnitt är 90 000 kronor.
Det huvudsakliga besparingen som den kommunale rektorn kan göra när intäkten sjunker är på lärarna och övrig personal, exempelvis elevassistenter och administratörer. Sex elevers bortfall innebär att intäkterna för en hel lärartjänst försvinner, men kvarvarande elever behöver fortfarande sin lärare.
När IES öppnar en skola blir alltså de kommunala skolorna förlorarna tillsammans med sina elever, föräldrar och skattebetalarna. Finns det någon som tjänar på denna utveckling mer än aktieägarna i IES?
Så till Robert Beronius senaste påstående om Roslagens oberoende parti och skolans budget. Hans påståenden blir alltmer desperata, och handlar inte längre om fakta om IES och skolans kommande etablering i vår kommun. Här har Robert Beronius för länge sedan gett upp och insett att våra dokumenterade påståenden inte går att ifrågasätta.
I stället har Robert Beronius övergått till att smutskasta vårt parti och oss två som företrädare för partiet i nämnden. Han påstår i sin senaste replik att vi i Roslagens oberoende parti i vårt senaste budgetförslag ville spara 120 miljoner kronor på barn- och skolnämnden.
Annons
Annons
I samband med barn- och skolnämndens sammanträde den 7 juni 2021 ställde vi därför ett antal frågor till Robert Beronius, som ju är nämndens ordförande. Eftersom hans svar inte protokollförs, så är det omöjligt för allmänheten att läsa dem.
Därför ger vi nu Robert Beronius möjligheten att ännu en gång ge sina svar, så att NT-läsarna kan få ta del av dem.
Våra frågor i barn- och skolnämnden:
1. Var finns de påstådda 120 miljonernas sparbeting redovisade? Dokumenterade?
2. Vem eller vilka av Roslagens oberoende partis företrädare eller andra personer har levererat de påstådda uppgifterna?
3. När och hur skulle det ha skett?
Avslutningsvis så vill vi nu inbjuda till en offentlig debatt kring skolan, inte bara om IES, utan också om det systemskifte där kommunen drar sig alltmer tillbaka som huvudman för förskolor och skolor till förmån för andra skolhuvudmän.
Vi hoppas att Robert Beronius antar utmaningen och vill samtala om officiella fakta och bevisade påståenden, och inte väljer att fortsätta på den inslagna vägen. Vi har för avsikt att lägga fram alla fakta som oberoende källor kan redovisa så att det inte det ska finnas något som helst tvivel på någon av de faktauppgifter som vi hänvisar till.
Johan Österberg (ROOP), ordinarie ledamot i barn- och skolnämnden
Robert Johansson (ROOP), ersättare i barn- och skolnämnden