Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Hur hållbar är din lax på midsommarbordet?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Strömmingen i Östersjön är hotad. Orsaken är att du och jag vill ha gravad lax till midsommar, skriver Gustav Hemming. Foto: Dan Strandqvist.

Annons

Strömmingen i Östersjön är hotad! Men inte för att du och jag vill ha strömming på midsommartallriken. Nej, för att du och jag vill ha gravad lax till midsommar.

För inte så länge sedan fångades den mesta strömmingen i Östersjön av mindre båtar, som ägdes av lokala fiskare som bodde på öarna och i samhällena längst kusten. I dag fångas merparten av strömmingen av enorma trålare som dammsuger havet på fisk. Och nästan allt de fångar tas i land utanför Sveriges gränser och blir till fiskmjöl, som man i sin tur matar bland annat odlad lax med.

Annons

Annons

Det här är dessutom dålig ekonomi. En lax äter nämligen mer strömming än vad den själv väger för att bli fullvuxen. Beroende på vilken typ av foder din lax har fått går det åt mellan 3,7 och 2 kilogram strömming för att föda upp en lax.

Jag tycker inte att det ska vara upp till dig och mig att behöva vet allt det här för att kunna njuta av midsommarmaten med gott samvete. Jag vill att:

· Regeringen omedelbart tar krafttag för att begränsa det storskaliga trålfisket i Östersjön

· Att fiskodlarna talar om för oss vad laxarna har ätit. Märk upp varifrån fodret kommer.

Men i väntan på att något händer här kan du själv göra en insats. Satsa på att köpa strömming och sill till midsommar som är fiskad av en småskalig fiskare.

Gustav Hemming (C), skärgårdsregionråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan