Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Friare hyressättning fyller fastighetsägarnas fickor – den som inte inser det är naiv

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Problemet är inte att fastighetsägarna inte har råd att bygga mer. Problemet är att de inte vill. Skälet är enkelt. Bostadsbristen håller hyresnivåerna uppe, skriver Rune Karlsson och Christina Hamnö.

Bild: Lina Sköld

Annons

Ola Johansson och Per Lodenius skriver i sin replik på vår debattartikel: ”Problemet är inte att hyresgäster betalar för lite i hyra”.

Det är sant. Hyresgäster betalar inte för lite i hyra. Problemet är det motsatta. Dagens hyresgäster betalar för hög hyra och nu vill Centerpartiet höja den ytterligare. Man vill införa fri hyressättning vid nyproduktion – ett förslag som, om det genomförs, förr eller senare leder till marknadshyror i hela det privata hyresrättsbeståndet.

Enligt en färsk rapport från OECD betalar 43 procent av de svenska låginkomsttagarna mer än 40 procent av sin inkomst i hyra. Motsvarande siffra för hela OECD är 34 procent. Även trångboddheten, som ofta beror på höga hyror, är större i Sverige. I Sverige bor 28 procent av låginkomsttagarna trångt, medan siffran för hela OECD är 16 procent. Som låginkomsttagare definieras den femtedel av landets befolkning som har lägst inkomst.

Annons

Annons

Ola Johansson och Per Lodenius skriver vidare: ”Det är för att lösa bostadsbristen som Centerpartiet vill införa friare hyressättning”. Frågan är då om den fria hyressättningen löser det problemet.

Sedan 2006 är det möjligt för den fastighetsägare, som överväger att investera i ett nytt bostadshus, att begära förhandling om så kallad presumtionshyra. Det innebär att fastighetsägaren och en på orten etablerad hyresgästorganisation enas om en hyra som ger kostnadstäckning och en rimlig vinst under 15 år. Problemet är alltså inte att fastighetsägarna inte har råd att bygga mer. Problemet är att de inte vill. Skälet är enkelt. Bostadsbristen håller hyresnivåerna uppe.

Men titta på Finland, invänder någon, där finns inga bostadsköer. Det är delvis sant. Där är hyresrättsbeståndet delat i två ungefär lika stora delar. Den ena delen består av cirka 400 000 starkt subventionerade så kallade ara-lägenheter och den andra av ungefär lika många lägenheter där hyran bestäms av fastighetsägaren. Där fastighetsägaren bestämmer hyran är den cirka 50 procent högre. Till de dyra lägenheterna finns ingen kö. Till de subventionerade lägenheterna är kön lång och växande.

För den finska staten kostar bostadspolitiken stora pengar både genom generösa bostadsbidrag och genom räntesubventioner till fastighetsägarna. I Finland ligger bara bostadsbidraget på över 15 miljarder per år. Det svenska bostadsbidraget kostar cirka 4 miljarder.

Annons

Ola Johansson och Per Lodenius skriver också att Centerpartiet inte vill införa friare hyressättning för att fylla fastighetsägarnas fickor. Så kan det vara. Det är nog inte det som är målsättningen, men det är det som blir resultatet. Den som inte inser det är oförsvarligt naiv. Den som medvetet mörkar det är opålitlig.

Annons

Pricewaterhouse Cooper undersökte 2016 vilka konsekvenserna skulle bli om man införde marknadshyror i Sverige. Samtidigt undersökte man hur bostadsmarknaden fungerar i några andra länder i Europa. Det visade sig att bostadsbristen är ett stort problem även där marknadshyror tillämpas. Dessutom har en växande del av befolkningen inte råd att betala de höjda hyror som blir följden. Staten tvingas lösa problemen genom ”social housing” och enorma subventioner. Bostadsmarknaden delas i två delar – de som har råd och de som inte har råd.

Det är ingen lätt uppgift som Ola Johansson och Per Lodenius tagit sig an. Dels ska de övertyga oss andra om att fastighetsägarna, om förslaget om fri hyressättning går igenom, kommer att tjäna så mycket mer att de sätter igång att bygga hyresrätter, dels ska de övertyga oss om att detta inte kommer att kosta hyresgästerna något. ”Fri hyressättning kommer heller inte när det genomförs här att innebära några generellt sett högre hyresnivåer i nya bostäder.” Man undrar i sitt stilla sinne hur det ska gå till. Är det statliga subventioner som ska lösa den omöjliga ekvationen?

En fråga återstår. Anser Centerpartiet att det är så viktigt att fylla fastighetsägarnas fickor med pengar att det är värt att för den saken riskera en regeringskris?

Rune Karlsson, Husinge

Christina Hamnö, (V)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy