Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Vill Centerpartiet stoppa tvångsäktenskap?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att tvingas gifta sig mot sin vilja är någonting kulturellt främmande och helt otänkbart för de allra flesta svenskar. Tvångsäktenskap har dock tyvärr blivit allt vanligare på senare år även i Sverige, skriver fyra företrädare för Sverigedemokraterna. Foto: Janerik Henriksson, TT.

Annons

Att tvingas gifta sig mot sin vilja är någonting kulturellt främmande och helt otänkbart för de allra flesta svenskar. Tvångsäktenskap har dock tyvärr blivit allt vanligare på senare år även i Sverige. Unga människor pressas eller tvingas av sin familj att gifta sig med personer de kanske aldrig träffat, utländska landsmän som därigenom får rätt att komma hit och leva.

Annons

För att skydda unga kvinnor och män från detta tvång finns i EU-rätten en möjlighet att begränsa rätten till kärleksinvandring om parterna är yngre än 21 år. Man behöver alltså inte utgå från myndighetsåldern i Sverige. Dessa extra år gör att man hinner bli mer självständig, mer oberoende och inte lika utsatt. Efter migrationskrisen 2015 infördes denna 21-årsregel i den tillfälliga migrationslagstiftningen i Sverige.

Annons

Migrationskommittén föreslog i september förra året att regeln skulle permanentas, för att fortsätta skydda unga människor från tvångsäktenskap och annat hedersförtryck. Men när den rödgröna regeringen sent omsider kom med sitt förslag till ny migrationslag, så var förslaget spårlöst försvunnet. Regeringen vill alltså inte sätta stopp för tvångsäktenskap.

När oppositionen upptäckte detta, tog Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett initiativ för att rädda kvar den 21-årsregel som Migrationskommittén föreslog. Vi vill se skarp lagstiftning så att ingen ska tvingas ingå äktenskap de inte själv valt, i väntan på valet 2022.

Tyvärr utgör vi fyra partier endast en minoritet i riksdagen. Vi behöver stöd från minst ett parti till för att fortsätta bekämpa hedersförtrycket, och det är här det blir lite märkligt.

Centerpartiet har nämligen också föreslagit att Sverige skall ha en 21-årsregel, och säger att regeringen gjorde fel som kastade bort Migrationskommitténs förslag. Men samtidigt har Centerpartiet hittills vägrat att ställa sig bakom det skarpa lagförslag som utarbetats i riksdagen. Fram tills den 22 juni finns chansen för Annie Lööfs parti att ändra sig och ta ansvar på riktigt, inte bara i teorin.

Annons

Så vad vill egentligen Centerpartiet? Vill man stoppa tvångsäktenskap på riktigt, eller är det bara en läpparnas bekännelse?

Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot

Jennie Åfeldt (SD), riksdagsledamot

Fredrik Lindahl (SD), riksdagsledamot

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd Norrtälje kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan