Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Våra åtgärder avser grundläggande telefoni och internet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en ledartext i Norrtelje Tidning skriver Reidar Carlsson om Post- och telestyrelsens (PTS) åtgärder för att ge hushåll och företag tillgång till grundläggande internetuppkoppling och telefoni.

PTS ser allvarligt på om personer inte har telefoni där de bor, skriver Josef Ålander. Foto: Isabell Höjman, TT.

PTS vill förtydliga att åtgärderna avser grundläggande telefoni och internetuppkoppling där man bor. Myndigheten ser allvarligt på om personer inte har telefoni där de bor. Om det saknas möjlighet till telefoni via befintliga nät har PTS möjlighet att upphandla en lösning som ger den boende telefoni och/eller grundläggande internet.

Annons

Annons

I de allra flesta fallen kan dock problemen avhjälpas på annat sätt, till exempel genom att den boende byter operatör eller införskaffar en riktantenn som kan förstärka signalen inomhus.

PTS uppmanar alla som saknar grundläggande telefoni och internet att kontakta myndigheten.

Josef Ålander, chef PTS enhet för konsumenträttigheter

NT kommenterar:

De allra flesta fastboende har haft telefon via kopparkabel, och också kunnat få internetuppkoppling på det sättet. Nu kapar Telia successivt dessa kablar, eftersom Telia inte tycker att nätet är lönsamt att underhålla.

För många, framför allt på landsbygden, innebär detta en mycket stor försämring, eftersom det saknas fullgoda alternativ. Men någon hjälp får de inte. Den statliga myndighet som skall hjälpa dem, Post- och telestyrelsen (PTS), ger i praktiken ingen hjälp. PTS ställer väldigt hårda krav för att bevilja stöd. Den som kan prata i telefon utomhus får till exempel avslag på sin ansökan. Det är därför i praktiken meningslöst att kontakta PTS, trots den uppmaning som Josef Ålander gör ovan.

Det är helt orimligt att staten på detta sätt kan lämna många människor i sticket. Regering och riksdag måste därför ge PTS direktiv som innebär att myndigheten måste hjälpa och ge stöd till dem som förlorar väl fungerande telefoni och internetuppkoppling när kopparkablarna kapas. Att kunna prata i telefon utomhus räcker inte, vilket verkar vara PTS uppfattning om "grundläggande telefoni".

Telias kopparnät har byggts upp under den tid som Telia hette Televerket och var ett statligt bolag. Då är det helt orimligt att staten nu i praktiken struntar i de stora försämringar som många hushåll får när Telia avvecklar kopparnätet.

Reidar Carlsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan