Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: ROOP:s politik ett dråpslag mot barnen och skolorna

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag välkomnar om Roslagens oberoende parti (ROOP) i sin replik tar avstånd från sina tidigare påståenden om att kommunen ersätter de fristående skolorna för deras lokalkostnader. Om Roslagens oberoende parti menar att det är feltolkat så vet jag inte varför partiet har bekymrat sig över att kommunen inte har kontroll över byggnadskostnaderna för Internationella engelska skolan (IES), vilket enligt partiet skulle innebära ett ”dråpslag för snitthyreskostnaden för alla skolor inklusive egenregins gamla”.

En ny skola behövs. Flera av våra skolor är redan överfulla. Flera skolor bedriver verksamhet i paviljonger och på Roslagsskolan går 200 elever fler än skolan är byggd för, skriver Robert Beronius.

Bild: John Fagerström

Annons

Annons

En ny skola behövs. Flera av våra skolor är redan överfulla. Det kan flera lärare, elever och föräldrar vittna om, inte minst de med barn på Frötuna skola, men det är inte det enda exemplet. Flera skolor bedriver verksamhet i paviljonger och på Roslagsskolan går 200 elever fler än skolan är byggd för.

Det är klart att det är ekonomiskt mer fördelaktigt att tränga in fler elever i skolorna än vad skolorna är byggda för, men det är ur pedagogisk synpunkt mycket olyckligt. Det blir trångt, stökigt och leder till dålig luft. Därför behövs en ny skola som avlastar våra överfulla skolor.

Etableringen av en ny skola är alltså inte bara välkommet, det är en nödvändighet. Det kommer att gynna alla elever, även de elever som går i kommunala skolor, som genom etableringen av en ny skola kommer att få en mycket bättre arbetsmiljö.

Mot bakgrunden att våra skolor är överfulla och att antalet elever ökar är jag inte orolig för någon överkapacitet på platser. Jag beklagar om Roslagens oberoende parti inte ser hur trångt det är på våra skolor och inte ser behovet av avlastning för att skapa en dräglig arbetsmiljö.

Fler elever medför högre kostnader. För Alliansstyret har det varit självklart att kompensera barn- och skolnämnden för de ökade kostnader som detta medför. Det kommer vi att fortsätta göra. Det är uppenbart att Roslagens oberoende parti inte delar denna vilja, och det framgår tydligt av partiets senast presenterade budgetförslag, där man ville spara 120 (!) miljoner kronor på barn och skola. Hade detta budgetförslag röstats igenom hade det inneburit ett dråpslag mot alla skolor – inte minst de mindre skolorna på landsbygden.

När det gäller etableringen av IES kommer den frågan att diskuteras i barn- och skolnämnden när IES inkommer med en ansökan om att bedriva verksamhet. Markförsäljningar brukar inte diskuteras i barn- och skolnämnden, utan diskuteras i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, vilket också flitigt har skett.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan