Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Låt debatten om Engelska skolan utgå från fakta

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Två företrädare för Roslagens oberoende parti (ROOP) har i flera debattartiklar ("Storsatsning i Norrtälje stad – och resten av kommunen?” och ”Låga lärarlöner och glädjebetyg ger goda vinster för IES skolor”) framfört felaktiga påståenden om Internationella engelska skolan (IES) och vilka konsekvenser en etablering kan komma att få för Norrtälje kommun. Det är tråkigt att debatten baseras på felaktiga påståenden och inte på fakta.

Annons

Påståendet om att de kommunala skolorna kommer att få höjda hyror på grund av att IES etablerar sig i Norrtälje är helt taget ur luften, skriver Robert Beronius. Illustration: LBE Arkitekt.

Annons

För det första ersätter inte kommunen de fristående skolorna för deras lokalkostnader. Vi har en elevpeng och den utgår från kommunens kostnader för den egna verksamheten. De fristående skolornas lokalkostnader påverkar varken ersättningen till de fristående skolorna eller kostnaden för de kommunala skolorna. Påståendet om att de kommunala skolorna kommer att få höjda hyror på grund av att IES etablerar sig i Norrtälje är alltså helt taget ur luften.

Roslagens oberoende parti borde veta bättre eftersom vi haft denna debatt flera gånger. Jag har också suttit ner med deras gruppledare och politiska sekreterare och förklarat hur elevpengen är konstruerad och vi har också informerat om detta i nämnden. Ändå väljer Roslagens oberoende parti att framföra detta påstående som de rimligen borde veta inte är sant. Det är både allvarligt och olyckligt.

Vidare har Roslagens oberoende parti påstått att ca 40 procent att lärarna vid IES saknar lärarutbildning. Enligt IES är dock 85 procent av skolans lärare behöriga, vilket tål att jämföras med den nationella siffran som enligt Skolverket ligger på cirka 70 procent. Saknar man lärarutbildning kan man inte bli behörig lärare.

Jag värnar om det fria skolvalet och välkomnar en mångfald av skolor av hög kvalitet med olika pedagogiska inriktningar, så att familjer i vår kommun kan välja den skola som passar just deras barn bäst. Därför är jag glad att IES vill etablera sig i vår kommun. Jag har respekt för att alla inte delar den uppfattningen, men låt oss föra en debatt som utgår från fakta.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan