Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Låga lärarlöner och glädjebetyg ger goda vinster för IES skolor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med nuvarande skolpeng blir intäkterna för IES med planerade 625 elever cirka 62 miljoner kronor. Vinstmarginalen blir med nuvarande avkastningskrav cirka sju miljoner kronor per år, som vi skattebetalare skickar till holdingbolag i Luxemburg och USA, skriver Johan Österberg och Robert Johansson. Foto: Lars Pehrson, TT

Annons

Internationella engelska skolan (IES) köptes av den svenske riskkapitalisten Jan Hummel, via hans olika holdingbolag, för 3,3 miljarder kronor i november 2020. (Bolaget avregistrerades i samma veva från Stockholmsbörsen). I en intervju i Dagens Nyheter 9 december 2020 säger han: ”Vi ser Engelska Skolan som en väldigt stabil investering med god tillväxt”.

2019 var vinsten 10,74 procent av omsättningen i de skolor som IES hade öppnat i Sverige. Varför flockas det riskvilliga kapitalet kring den offentliga, skattefinansierade sektorn i dag? Under hela 1900-talet fanns ju kapitalägarna runt exportinkomstgivande företag inom tillverkningsindustri och externa tjänster. Jo, det är riskfritt att leva på kommuners och regioners skatteintäkter, det vill säga våra gemensamt inbetalade skattepengar.

Annons

Annons

Hur skapas då IES vinster? Sex förklaringar har kartlagts genom bland annat tidningen Dagens Samhälles (officiellt organ för Sveriges kommuner och regioner) oberoende journalister.

· Låga lärarlöner (2 600-5 000 kronor per månad lägre än de kommunalt avlönade och legitimerade lärarna).

· Låg formell kompetens hos lärarna (40 procent är icke legitimerade lärare, enligt svensk legitimation).

· Starkt sökandetryck från föräldrar som tröttnat på hur landets kommuner misskött sina skolor från 1992 och framåt.

· Hög andel glädjebetyg hos eleverna (enligt Skolverkets och SCB:s statistik).

· Positivt urval bland elever från ”socioekonomiskt starka familjer” (citat ägaren Jan Hummel).

· Höga krav på eleverna från föräldrar och lärare och krav på ordning i klassrummen.

Till dessa lönsamma faktorer tillkommer att klasserna i IES skolor är stora, 28-30 elever, vilket ger maximal utdelning i rådande elevpengsystem i kommunen.

Flertalet av de skolor som IES uppför, med stöd av egna byggföretag, gör att hyreskostnaderna drar iväg långt över genomsnittet i vår kommun. När Norrtälje låter IES bygga i egen regi, utan möjlighet att hålla koll på kostnadsutvecklingen (vilket man gjorde i Rimbo, när nya Bålbroskolan byggdes 2019/2020), så kommer genomsnittshyran att öka för samtliga skolor. Det är ett trist besked till de kommunala, ofta gamla och hårt slitna, skolorna som får höjd hyra på bekostnad av undervisningen. Hyran betalas först (skolpengen), det som blir över går till förvaltningen, elevvård och först därefter till själva undervisningen (elevpengen).

Annons

Annons

Med nuvarande skolpeng (2021) blir intäkterna för IES med planerade 625 elever cirka 62 miljoner kronor. IES vinstmarginal blir med nuvarande avkastningskrav cirka sju miljoner kronor per år.

Det betyder att du, jag och övriga skattebetalare årligen skickar dessa miljoner till Hummels holdingbolag, som i förlängningen finns i Luxemburg och USA, och att 75 procent av alla kommunens grundskoleelever, som inte kan erbjudas plats på IES skola, får hålla tillgodo med den ambitionsnivå som rådande majoritet är beredd att svara för.

Vi i Roslagens oberoende parti (ROOP) är djupt bekymrade över vilket resultatet blir för likvärdigheten för kommunens elever att nå goda skolresultat, den likvärdighet som Skolinspektionen i november 2019 ansåg måste bli bättre i Norrtälje kommun. Vi befarar dessvärre att resultatet blir det omvända.

Extra trist blir det för Montessoriskolans låg- och mellanstadium som i dag har goda lokaler i Vigelsjöskolan. Nu måste skolan, efter vad vi har hört, flytta för att ge plats åt IES. Men bekymmer kommer garanterat att uppstå för de flesta av kommunens skolor i egenregi.

I kommunens verksamhetsplan för 2021–2023 står det om personalpolitiken att ”medarbetarna ska känna stolthet över att arbeta i Norrtälje kommun”. Hur skapar man det?

Johan Österberg (ROOP), ledamot i barn- och skolnämnden

Robert Johansson (ROOP), ersättare i barn- och skolnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan