Annons

Annons

Annons

Annons

Platsbristen på Frötuna skola

Debatt
Debatt: Barnens bästa måste komma först

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Paviljonger är ingen optimal lösning. Paviljonglösningar är kostsamma och ökar trycket på andra skollokaler, såsom matsalar och idrottshallar som inte är dimensionerade för fler barn, skriver Ulrika Falk och Margareta Lundgren.

Bild: Izabelle Johannisson

Annons

I takt med att Norrtälje växer så ökar också kraven på fler skolplatser. Det är i grunden positivt. Vi vill att fler barnfamiljer ska se fördelarna med att flytta till vår fantastiska kommun.

Samtidigt måste vi kunna erbjuda alla barn en trygg skolgång i sitt närområde. När detaljplaneringen för den nya skolan som planeras i Björnö drar ut på tiden, så har en akut platsbrist uppstått på Frötuna skola.

Annons

Annons

Det är ingen nyhet. Redan för ett drygt år sedan var det uppe för diskussion, och behovet av nya skolplatser beräknades vara stort tills en ny grundskola byggts i området. Vi socialdemokrater föreslog därför att en paviljonglösning skulle erbjudas på Frötuna skola, tills det att den nya skolan på Björnö står klar. På så vis skulle alla barn kunna garanteras en skolplats nära hemmet och nära sina syskon.

Paviljonger är ingen optimal lösning. De kan aldrig fullt ut ersätta en ordentligt planerad skolbyggnad. Paviljonglösningar är kostsamma och ökar trycket på andra skollokaler, såsom matsalar och idrottshallar som inte är dimensionerade för fler barn.

För oss socialdemokrater finns det dock en överordnad prioritet: barnens bästa. Det måste komma först i alla lägen. Det har nu uppstått en tydlig platsbrist där över 20 barn inte kommer att få gå i skolan nära sitt hem, eller tillsammans med sina syskon. Det är ett problem som kommer att upprepa sig varje år till dess att en ny skola står klar.

Då måste vi vara flexibla och kunna hitta lösningar. Det är välkommet att fler partier, såsom Sverigedemokraterna, nu har vaknat och insett det. Hade man kommit till samma insikt för ett år sedan hade lösningen redan kunnat ha funnits på plats.

Annons

Vi hoppas att fler partier delar vår prioritering om att barnens bästa ska ha högsta prioritet. Det är ett måste om Norrtälje kommun ska fortsätta vara en attraktiv kommun för barnfamiljer att flytta till.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Margareta Lundgren (S), 2:e vice ordförande barn- och skolnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan