Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Norrtälje behöver ett nytt kommunalt gymnasium – riv Roden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rodengymnasiet är ett praktexemplar på en skola med dålig fysisk skolmiljö. Trånga korridorer, otrygga toalettplaceringar och program som saknar tydliga hemvistelser är konkreta exempel på de problem som existerar, skriver Johannes Salo och Henning Larsson.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

Kommunen växer som aldrig förr. Till 2030 förväntas vi öka med 10 000 invånare, många av dem gymnasieungdomar. 2031 väntas vi vara 500 fler gymnasieungdomar i kommunen än i dag. För att klara av de kommande krav som ställs på framtida generationer behöver kommunen satsa rejält på ungdomarna och dess förutsättningar – inte minst i form av ett nytt gymnasium.

I dagsläget söker inte alla som går ut nionde klass i vår kommun till gymnasieskolorna i kommunen. Många söker till andra gymnasieskolor, främst runt Stockholm och Uppsala.

Det finns många anledningar varför det är fallet. Det beror delvis på val av en specifik utbildning som inte erbjuds i vår kommun. En annan anledning är att andra gymnasieskolor har högre anseende och betydligt bättre och fräschare lokaler, kommunala som privata. Därav ansöker många ungdomar till mer högt ansedda skolor utanför kommunen, trots att Rodengymnasiet erbjuder exakt samma utbildning. Problemet är inte lärarna eller utlärningen. Problemet är lokalerna.

Annons

Annons

Rodengymnasiets lokaler är nämligen inne på sin sista vers. Lokalerna är i uselt skick och ingen renovering i världen kan rädda byggnaderna. Problem som mögliga väggar och isolering, läckande tak och ventilationssystem som inte fungerar är regelbundna och återkommande. Oavsett hur många renoveringar och quick-fixar kommunen spenderar på Rodengymnasiets lokaler kommer problemen alltid tillbaka inom några år. Detta resulterar i onödiga renoveringsutgifter för kommunen. Missförstå oss inte, vi vet att lokaler behöver underhåll, men Rodengymnasiet kräver orimligt mycket underhåll.

Den fysiska skolmiljön har en enorm inverkan på de studerandes trygghet, studiero och inlärning. En dålig skolmiljö är skadlig och drabbar alla elever hårt.

Rodengymnasiet är ett praktexemplar på en skola med dålig fysisk skolmiljö. Trånga korridorer, otrygga toalettplaceringar och program som saknar tydliga hemvistelser är konkreta exempel på de problem som existerar.

Det är också så att de som påverkas mest av de här dåliga skolmiljöerna är de som mest behöver en bra skolmiljö. Elever med psykisk ohälsa, NPF-diagnoser, elever som inte undervisas i sitt modersmål eller har svenska som andraspråk är de som tar störst skada vilket bidrar till en minskad likvärdighet i gymnasieskolan. Det är i alla elevers intresse att ha tillgång till en bra skolmiljö, någonting som Rodengymnasiet inte kan erbjuda i dag.

Annons

Rodengymnasiet byggdes för över ett halvt sekel sedan och en stor del av kommunens invånare sedan 1960-talet har gått där. Vi förstår att det finns mycket historia och nostalgi i den gamla skolbyggnaden men vi måste se till kommunens och våra ungdomars bästa.

Annons

Därför tycker vi i SSU Norrtälje att det är hög tid att kommunen satsar ordentligt på sina framtida generationer. Vi vill satsa på ett helt nytt och fräscht kommunalt gymnasium, där kommunens framtida gymnasieelever får tillgång till ordentliga och trygga lokaler och en stimulerande studiemiljö. Vi är helt övertygade om att ett nytt kommunalt gymnasium i kombination med de fantastiska lärarna på Rodengymnasiet kommer att leda till ett gymnasium i världsklass.

Bygg ett nytt gymnasium, riv Roden!

Johannes Salo, ordförande SSU Norrtälje, tidigare elev på Rodengymnasiet

Henning Larsson, sekreterare SSU Norrtälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan