Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Rädda psoriasismottagningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regionens tjänstemän anser att de inte kan hjälpa psoriasismottagningarna att överleva och ansvariga politiker har inte agerat. Men det finns flera möjligheter att rädda mottagningarna, skriver Bengt Annebäck. Foto David Klasson.

Annons

Norrtäljes psoriasismottagning hotas av konkurs. Då blir Norrtäljeborna helt utan behandling av svåra hudsjukdomar eftersom hudmottagningen på sjukhuset är stängd.

Det här är inte acceptabelt! Jag hoppas att alla politiska partier vill gå samman för att förhindra detta.

Under närmare 50 år har den patientstyrda Psoriasisföreningen skaffat sig en unik erfarenhet och kunskap om psoriasisbehandling. På fem mottagningar i Stockholms län, bland annat i Norrtälje, har föreningen kunnat hjälpa tusentals patienter. Nu kommer föreningen med största sannolikhet att gå i konkurs.

Psoriasismottagningarna har under många år utvecklat en kombinerad och specialiserad vård av psoriasis och svåra eksem som varit effektiv och lättillgänglig. Mottagningarna kombinerade behandling med läkemedel, ljusbehandling och annan behandling samt samtalsstöd och socialt stöd har inte kunnat erbjudas på andra hudmottagningar.

Annons

Annons

2012 införde Stockholms regionen vårdval när det gällde hudsjukdomar. Då öppnade sig möjligheten för många hudläkare på pressade sjukhusmottagningar att söka sig till en privat vård i Stockholm. Konsekvenserna blev att det blev väldigt dyrt för Stockholms läns landsting.

För att spara pengar sänkte landstinget 2015 ersättningarna radikalt till vårdvalets hudmottagningar. Det här blev katastrofalt för psoriasismottagningarna, som redan då var nära konkurs.

Efter mycket långdragna diskussioner kunde man till sist efter flera år få en viss förbättring, men marginalerna har varit mycket knappa och pandemin har medfört att ekonomin havererat helt. Psoriasismottagningarna saknar kapitalstarka ägare och därför kommer konkursen vara oundviklig till hösten.

Psoriasismottagningarnas behandlingar är mycket kostnadseffektiva, men de får alldeles för dåligt betalt för dem. Regionens ersättningar är anpassade till vårdvalets privata aktiebolag som är fokuserade på läkarbesök.

Enligt intervju i Norrtelje Tidning anser inte regionens tjänstemän att de kan hjälpa psoriasismottagningarna att överleva och ansvariga politiker har inte agerat. Regionen hävda att kommunallagen förbjuder den att gynna enskilda företag. Det stämmer säkert, men om viljan finns, finns det trots allt flera möjligheter att rädda psoriasismottagningarna.

Den ena möjligheten kallas IOP, det vill säga ”idéburet offentligt partnerskap”, vilket innebär att KSON (Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje) eller regionen skulle kunna upphandla psoriasismottagningen under förutsättning att det innebär en samhällsnytta. Den förutsättningen föreligger definitivt i Norrtälje. Här är hudmottagningen stängd och primärvården har inte resurser att behandla svår psoriasis och svårt eksem.

Annons

Annons

Den andra möjligheten är förstås att regionen och KSON ser till att undersöka hur psoriasismottagningarna kan få sådana ersättningar för sin behandling att de överlever. Det finns ingen kommunallag som förbjuder att ge tillräckliga ersättningar till mottagningarna om de också ges till andra vårdvalsmottagningar.

I en intervju i Norrtelje Tidning hävdade en tjänsteman från region Stockholm att en annan anledning till att man inte vill stödja psoriasismottagningarna är Socialstyrelsens nya riktlinjer för behandling av psoriasis. Det är en felaktig och okunnig åsikt. I Socialstyrelsens riktlinjer förordas ökad användning av potenta läkemedel eftersom psoriasis är en allvarlig systemsjukdom. Socialstyrelsen förordar också samtalsstöd och ljusbehandling. Allt detta inklusive avancerad läkemedelsbehandling kan psoriasismottagningen erbjuda.

Det finns många skäl till att rädda Norrtälje psoriasismottagning:

· Den styrs av patienternas behov och inte av vinstintresse.

· Den har omvittnat hög kvalitet och helhetssyn.

· Den är kostnadseffektiv.

· Det saknas alternativ för Norrtäljebor med sjukdomar, som ger svårt lidande.

Bengt Annebäck (MP), legitimerad läkare

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy