Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Vi motsätter oss en uppluckring av församlingsbegreppet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Även om det är långt till dess tål det att upprepas – för svenska kyrkan är det kyrkoval den 19 september i år. Att detta val gäller till representation i kyrkomöte, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige har Maj Åberg Palm och Bo Wetterström från Borgerligt alternativ klargjort i en debattartikel.

Annons

Vi i kyrkfolket.se vill bevara församlingsgemenskapen som en viktig del av vårt kristna liv. Redan i dag står det var och en fritt att besöka gudstjänst i vilken kyrka man väljer, och man blir välkomnad!

Bild: Roger Stigell

Eftersom kyrka och stat är skilda åt sedan 2000 deltar heller inga politiska partier i kyrkovalet, bara nomineringsgrupper. I valet till kyrkofullmäktige i Roslagens östra pastorat deltar sju nomineringsgrupper, varav tre har samma beteckning som politiska partier. Av de övriga fyra grupperna är två helt lokala – kyrkfolket.se och Lohärads framtid – medan två har en rikstäckande organisation.

Annons

Församlingsbegreppet har varit centralt i kyrkan ända sedan aposteln Paulus skrev sina brev till församlingarna i Rom, Korint, Galatia, Efesus med flera. Dagens kyrkoordning säger att församlingen ännu i dag är den primära enheten inom kyrkan och har de grundläggande uppgifterna att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Gemenskapen bland församlingens medlemmar är en sammanhållande kraft av stort värde. Varje församling har ansvar för den kyrkliga verksamheten för alla som vistas i församlingen, förstås inklusive fritidsboende.

Nomineringsgruppen Borgerligt alternativ vill nu att församlingsbegreppet ska uppluckras och ersättas av att man fritt ska välja vilken församling i riket man vill tillhöra, till och med dela sig på två. Redan i dag står det var och en fritt att besöka gudstjänst i vilken kyrka man väljer, och man blir välkomnad!

Annons

Vi i kyrkfolket.se vill bevara församlingsgemenskapen som en viktig del av vårt kristna liv. Därför motsätter vi oss starkt ett sådant förslag som Borgerligt alternativ nu framlägger.

Om nu Borgerligt alternativ är det borgerliga alternativet i kyrkovalet så är kyrkfolket.se – din lokala nomineringsgrupp – det kyrkliga alternativet. För mer information – besök gärna vår hemsida, nu under uppdatering!

Staffan Lundqvist, Väddö, Kyrkfolket.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan