Annons

Annons

Annons

Anrika klubbar

NT startar upp tv-satsning - när Rånäs IF jubilerar: "Ska sätta klubben på kartan igen"

1921 bildades Rånäs IF – något som innebär att klubben firar 100 år den 12 april.

Det vill eldsjälarna se som startskottet för en framtid där klubben och bygden sammanflätas på samma sätt som förr.

– Vi vill sätta Rånäs på kartan igen. Födelsedagen blir det startskottet, säger initiativtagaren och kassören Sandra Eriksson.

Text

Rånäs IF firar 100 år till helgen. Sandra Eriksson från styrelsen berättar om klubbens planer.

Bild: Privat, Christopher Grönlund

Annons

MISSA INTE: Här är NT-sportens nya tv-satsning - följ med på en unik idrottsresa: "Maxad nostalgi"

Måndagen 12 april firar Rånäs IF 100 år som klubb efter att ha grundats så tidigt som 1921.

Söndagen 11 april kommer klubben därför att ha ett form av covid 19-anpassat firande på Rånäs Slott – ett arrangemang som du kan följa direkt på Norrteljetidning.se och i nyhetsappen med start klockan 14.00.

Klubbens herrlag spelar i dag i division 7 östra Uppland.

Bild: Privat

Annons

Och Sandra Eriksson, eldsjäl och kassör i klubben, berättar om planerna för firandet.

Annons

– Det känns ju väldigt roligt. Vi har gjort en stor satsning på barn- och ungdomsverksamheten de senaste åren och det här firandet blir en förlängning på vår utveckling. Vi vill sätta Rånäs på kartan igen, säger hon.

Fotbollsskolan är en del i den stora satsning på barn- och ungdomsfotboll som Rånäs IF har gjort de senaste åren.

Bild: Martin Lidholm

Planeringen har pågått sedan i somras då hon och några till upprättade en jubileumsgrupp som fick i uppdrag att arrangera så väl firandet som att uppnå det som bygden Rånäs och klubben stått för tidigare i större utsträckning.

– Det har ju alltid varit en glädjefylld ort och Rånäs har haft en historia av att arrangera festliga tillställningar och stora fester. Många i de äldre generationerna pratar ju fortfarande om hur det var förut, med samhörigheten som man kände i Rånäs och hur alla engagerade sig för att få till olika saker. Det vill vi få tillbaka, även om det förstås blir svårt just den här gången med tanke på pandemin, säger Eriksson.

– Men därför är det självklart att det ska uppmärksammas när klubben fyller 100 år. Det är ju bra gjort av en förening att bli så pass gammal.

Vad betyder det för er att få vara med och förvalta den här milstolpen?

– Det är ju jätteroligt, samtidigt som det är en utmaning. Varken jag eller speciellt många andra är ju jättegamla och har inte varit verksamma i föreningen så pass länge. Men det känns superkul att få ta del av historien och föra den vidare. Vi vill lära av historien, men också forma Rånäs framtid. Födelsedagen blir det startskottet.

Annons

Annons

Vad har klubben betytt för bygden?

– Det har nog varierat genom olika tidsepoker, tänker jag. Förr i tiden, när man arrangerade väldigt många tillställningar och fester, så var det en väldigt levande landsbygd. Man kom ut hit för att uppleva roliga ögonblick och gärna tillsammans med andra. Ta bara den första händelsen som klubben egentligen var inblandad i, säger Eriksson.

Som berättar att Rånäs ordnade en plojmatch mellan klubbens A- och B-lag i fotboll där förstalaget ställde upp i matchdräkter bestående av fårskinn och stövlar, medan reserverna hade vita skjortor och pjäxor.

– I ett kompendium från klubbens 50-årsfirande kan man läsa att "vi inte var något vidare fotbollsgäng och därför gjorde som i Grönköping. Domare var Danne Lindskog från Sirius och han fick både jägarhorn och boxhandskar. Matchen blev en succé och nettobehållningen blev 1926 kronor efter att inträdet kostat 35 öre.". Det här var alltså 1921, säger Eriksson.

Hon fortsätter:

– Som du hör har klubben stått för mycket gemenskap i olika epoker och den känslan har också fotbollssektionen skapat på senare år. Inte minst med vår supportergrupp Rånäs Ultras. För oss handlar klubben om gemenskap och en levande landsbygd. Dit vill vi tillbaka.

Supportergruppen Rånäs Ultras handlar om att stötta klubben, men också om gemenskap.

Bild: Privat

Annons

Om man följer Norrtelje Tidnings direktsändning – vad kan man förvänta sig?

– Vi ska försöka täcka hela historien, bland annat med hjälp av Hasse Davidsson som är väldigt kunnig och har varit med länge. Vi ska försöka plocka upp pusselbitarna så långt tillbaka i tiden som möjligt, men även berätta om hur klubben har utvecklats och vart vi är på väg. Det blir gäster som kan måla upp Rånäs IF från då till nu.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan