Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Restriktionerna förlängs – se statsministerns pressträff här

Coronarestriktionerna förlängs på grund av det allvarliga smittläget. Det meddelades på en extrainsatt pressträff på onsdagen.
– För det första: Kommuner och regioner uppmanas att hålla verksamheter som allmänheten har tillgång till stängda till och med 18 april. För det andra: De restriktioner som gäller gym, restauranger, barer med mera förlängs, säger Stefan Löfven, statsminister.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

– Jag vill återigen be om en rejäl kraftansträngning, inledde statsminister Stefan Löfven (S), som kallat till extra pressträff på onsdagen.

Annons

Annons

Folkhälsomyndigheten (FHM), som beslutar om föreskrifter för bland annat matställen och affärer, planerar att förlänga restriktionerna till 3 maj.

Förlängningen kommer också att omfatta gränsen på högst fyra personer per bord, och på bara en person om det handlar om serveringsställen som är en del av ett köpcenter och som saknar egen ingång bara får tillåta en gäst per bord.

Även föreskriften om att det aldrig får vara mer än 500 personer i till exempel varuhus och affärer förlängs. Det gör även kravet på att affärer ska vidta lämpliga åtgärder för att personer inte handlar i grupp. Liksom regeln om tio kvadratmeter per person i till exempel gym och butiker.

Regeringen uppmanar också kommunerna att fortsätta hålla icke nödvändig verksamhet för vuxna stängd till 18 april.

Regeringen kommer också att avvakta med beslut om lättnader i deltagartaket för olika typer av kultur-, nöjes- och sportarrangemang.

FHM har tidigare föreslagit att de skulle träda i kraft 11 april, men lämnade i måndags in en hemställan till regeringen om att skjuta datumet till den 3 maj.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppger att det i alla fall inte blir lättnader den 11 april. Om de kan införas 3 maj kan regeringen inte nu ta ställning till, utan måste avvakta utvecklingen av smittläget.

Annons

Lena Hallengren, Stefan Löfven och Johan Carlsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan