Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Statligt bredbandsstöd måste utgå från framtidens behov – inte ett gammalt EU beslut

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Snart ska Post- och telestyrelsen (PTS) fördela 1,6 miljarder kronor i bredbandsstöd. Flertalet kommuner i Sverige, bland annat Norrtälje kommun, riskerar att inte få bredbandsstöd av PTS med tanke på det FWA-system (Fixed Wireless Access) som Telia nu rullat ut i delar av landet.

Coronapandemin har visat att fullgott bredband är en nödvändig basinfrastruktur. Om vi inte ska få ett A- och ett B-lag i Sverige måste staten säkerställa att också landsbygds- och skärgårdskommuner får fullgott bredband så snart som möjligt, skriver Gustav Hemming och Anders Olander.

Bild: Jens Stenman

Annons

Annons

FWA är en teknisk lösning som ger fast uppkoppling via mobilnätet och kan komma upp i hastigheter över 30 Mbit/s vilket gör att tekniken kan klassas som NGA (Next Generation Access). När PTS kartlägger byggnader som är stödberättigade för bredbandsstödet tas byggnader bort från kartan i områden som täcks av dessa NGA-nät. För exempelvis Norrtäljes del innebär det att kommunen kommer att gå miste om väldigt stora områden som den skulle kunna söka stöd till, samtidigt som kommunen är i stort behov av utbyggt bredband.

Skulle detta ske vore det ett hot mot utvecklingen av Stockholmsregionens landsbygd och skärgård. FWA-tekniken kan absolut vara ett komplement i bredbandsutbyggnaden, men det blir djupt problematiskt när den ses som en ersättning. Tekniken kan krångla och samlas för många personer på ett och samma ställe blir uppkopplingen sämre. Detta skapar stora svårigheter i Norrtälje som är ett populärt resmål på sommaren.

Post- och telestyrelsen hänvisar till en bedömning gjord för många år sedan på EU-nivå om vad som då ansågs vara ett acceptabelt bredband. Det är dock en gammal bedömning med flera år på nacken, och som troligtvis kommer att ändras inom en snar framtid. Redan nu menar experter det inte vore så svårt att få undantag från reglerna i Bryssel, men här slår PTS ifrån sig frågan och säger att man följer nuvarande regelverk.

Annons

Coronapandemin har visat att fullgott bredband är en nödvändig basinfrastruktur, och om vi inte ska få ett A- och ett B-lag i Sverige måste staten säkerställa att också landsbygds- och skärgårdskommuner får fullgott bredband så snart som möjligt. Här får staten inte svikta!

Gustav Hemming (C), tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd i Region Stockholm

Anders Olander (C), kommunalråd i Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan