Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Bygg bort bristen på hyresrätter

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Allmännyttan har hittills varit kommunala bostadsföretag med uppgift att tillhandahålla prisvärda hyreslägenheter för alla invånare.” Det skriver bland annat Sverigedemokraternas riksdagsman Mikael Strandman i en debattartikel i Norrtelje Tidning.

Annons

Annons

Om Norrtälje kommun sänkte sina uttag av räntor och utdelningar ur sin bolagskoncern, skulle Norrtälje kommuns allmännytta (Roslagsbostäder) åter få en attraktiv prislapp, skriver Johannes Folkesson. Foto: Anders Sjöberg.

I Mikael Strandmans förslag till kedja av orsakssamband finns som vanligt migrationen och att arbetskraftsinvandringens andel av denna migration varit för låg. Mikael Strandman avslutar denna del av sitt resonemang med ”de lägenheter som finns kvar för allmänheten riskerar nu att i än större utsträckning tilldelas efter behov istället för kötid vilket inte var den ursprungliga tanken med allmännyttan”.

Självklart har allmännyttans uppdrag ända från början varit att tillgodose ett behov av bostäder. Så varför har vi bostadsköer över huvud taget – i vissa fall långa (det finns kommuner i Sverige med decennier i bostadskö)? Varför är Mikael Strandman så irriterad över att det behöver tillgodoses ett behov hos alla medborgare?

Vad bland annat Norrtälje kommun behöver göra är att sänka sina uttag gällande räntor och utdelningar ur sin bolagskoncern – det finns det möjligheter till anser vi i Hyresgästföreningen (se bland annat Jens Albråtens utredning från 2012). På det sättet skulle prisnivån för Norrtälje kommuns allmännytta (Roslagsbostäder) åter ha en attraktiv prislapp, även för bredare befolkningsgrupper, till skillnad från nu.

Annons

Så Norrtälje kommun behöver en politisk ledning som premierar att bygga bort bristen på hyresrätter – för alla vet ju att hyresrätt är hyresrätt i alla livets skeenden.

Johannes Folkesson, föreningsordförande Hyresgästföreningen Norrtälje

(Johannes Folkesson är också ledamot i Norrtäljes kommunfullmäktige för Vänsterpartiet)

Annons

Annons

Till toppen av sidan