Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Uppdatera abortlagen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Enligt lagen får inte Socialstyrelsen ge tillstånd för abort om fostret kan antas vara ”livsdugligt”. Men Frågan handlar inte om livsduglighet, utan om att man anser att kvinnor ska få bestämma huruvida de vill sätta ett barn till världen, skriver Linn Fröbom. Foto: Lars Pehrson, TT.

Annons

Uppdateringar av abortlagen är under debatt. Oavsett är abortlagen föråldrad.

Så som abortlagen ser ut i dag får kvinnan själv avgöra om abort fram till utgången av vecka 18. Därefter kan Socialstyrelsen ge tillstånd för abort om ”synnerliga skäl” föreligger. Vid 22 fullgångna graviditetsveckor räknas fostret som barn eftersom det från denna tidpunkt kan gå att rädda det. Enligt lagen får inte Socialstyrelsen ge tillstånd för abort om fostret kan antas vara ”livsdugligt”.

Annons

Annons

En barnläkare som försökt rädda ett levande aborterat foster i vecka 23 vållade debatt 2017. Ett konsensusdokument togs fram av Svenska barnmorskeförbundet som fastslog att drar sena aborter ut på tiden ska foster som överlever dö eftersom kvinnan ska få som hon vill. Fostret är inte livsdugligt om det aborteras, sägs det.

Socialstyrelsen accepterar, men tillstår att det är ett barn eftersom det är potentiellt livsdugligt. JO har påtalat att systemet är rättsosäkert och velat utreda det, men regeringen har sagt nej.

Abortmotståndare har påtalat att livsduglighet som kriterium är missvisande eftersom de flesta foster är livsdugliga i kvinnans kropp. Barnmorskeförbundet tar steget längre och menar att ett foster inte är livsdugligt om det inte ges livsuppehållande åtgärder. Med den definitionen kan man aldrig göra abort för sent, och alla nyfödda är livsodugliga eftersom de inte överlever utan vuxnas omsorger.

Frågan handlar inte om livsduglighet, utan om att man anser att kvinnor ska få bestämma huruvida de vill sätta ett barn till världen. Jag anser att lagstiftningen tydligt bör regleras så att teori och praktik stämmer överens. Vid 22 fullgångna graviditetsveckor räknas man som barn med samma rättigheter som vid prematur förlossning, men sent påbörjade aborter måste få slutföras så att barnet dör för att aborten ska bli fullbordad.

Annons

Sverige har också för övrigt gjort Barnkonventionen till svensk lag, och där sägs att barnet bör ha ”lämpligt rättsligt skydd såväl före som efter födelsen”. Då borde man tillstå att det handlar om barn och tillerkänna det symboliskt rättsskydd. Uppdatera abortlagen.

Linn Fröbom, liberal abortkritiker, Norrtälje

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy