Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Våra elever ska behärska både svenska och engelska

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

IES Norrtälje kommer att öppna för att Norrtälje kommun vill att vi ska göra det. Var skolan ska ligga, hur stor den ska vara och vilka årskurser har tagits fram i nära samverkan med kommunen, skriver Jörgen Stenquist.

Bild: Anders Olsson

Annons

Lennart Lindström efterlyser i en debattartikel i Norrtelje Tidning en politisk debatt om Internationella engelska skolans (IES) etablering i Norrtälje. Vi är inte politiker utan driver skola men eftersom det är skolan som är föremål för debatten så känner vi oss manade att svara; för att ge en mer korrekt bild av vilka vi är och vad vi står för på IES.

Annons

Annons

Låt oss inledningsvis konstatera fakta: IES Norrtälje kommer att öppna för att Norrtälje kommun vill att vi ska göra det. Var skolan ska ligga, hur stor den ska vara och vilka årskurser har tagits fram i nära samverkan med kommunen. Det är en grundläggande princip i all vår etablering. Vi känner inte heller igen oss i Lennart Lindströms uträkningar utan de får stå för honom.

Som friskola följer vi svensk läroplan och är öppna för alla oavsett bakgrund, bostadsadress eller färdigheter. Vi väljer inte våra elever utan de väljer oss.

Vi erbjuder en internationell miljö där vi tillhandahåller en tvåspråkig undervisning. Att vara tvåspråkig handlar inte om att kunna enbart svenska eller enbart engelska utan om att behärska båda språken – och att det inte sker på bekostnad av något.

Vi driver några av landets bästa skolor sett till elevernas kunskapsresultat och har gjort detta framgångsrikt i 28 år. Vi har aldrig heller lagt ner en skola så spekulationer om det känns väldigt hypotetiska. Vi är nämligen övertygade om att vi skulle klara av att driva en bra skola även i Norrtälje och ser fram emot att göra det om ett par år.

Men Lennart Lindström har rätt om att man behöver inte välja oss. Man behöver faktiskt inte ens tycka om vad vi gör utan det är upp till var och en att ta det beslutet. I dag har däremot redan 28 000 elever tagit det och fler än 200 000 är registrerade i vår kö.

Annons

Tack vare valfriheten så kan elever välja den skola som passar dem och skolpengen följer eleven. Den tillhör vare sig kommunen eller friskolan – utan är elevens.

Jörgen Stenquist, vice vd Internationella engelska skolan

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy