Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Är vi tillräckligt jämställda än?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Diggar du inte orden ”feminism” eller ”kvinnodag”, så skippa dem. Men låt oss bit för bit riva de strukturer som skapar onödigt små boxar för både kvinnor, män och hen, skriver tio företrädare för Miljöpartiet. Foto: Peter Morgan, TT.

Annons

I Sverige, ett av världens mest jämställda länder, anmäls en kvinnomisshandel varje halvtimme, varje dag, året om. I vårt land löper pojkar och män högre risk att fastna i kriminalitet, och begår oftare självmord. På vår arbetsmarknad får män med akademisk utbildning i genomsnitt 3,7 miljoner mer i plånboken under sitt yrkesliv än kvinnor med motsvarande utbildning. Enligt Miljöpartiet finns det således mycket kvar att göra.

Är du man? Det inte är ditt fel att statistiken ser ut så här. Är du inte man? Det är inte ditt fel heller.

Jämställdhetspolitik handlar mer om strukturer än enskilda handlingar. Visste du att fram tills att Miljöpartiet satt i samverkansstyret förra mandatperioden, så var det standard att försörjningsstöd betalades ut till mannen i familjen? Det var ju inte mannens fel, men pengar är makt. Visste du att väsentligt mer kommunala bidrag betalas ut till fritidsaktiviteter som lockar flest killar? Inte grabbarnas fel. Men det är exempel på strukturella snedvridningar som går att påverka, och det finns många, många fler. Och det allas ansvar att synliggöra dom och försöka rätta till.

Annons

Annons

Istället blir jämställdhetsfrågan ofta förlöjligad. Någon retar upp sig över ordet ”hen” och en annan upprör sig för att hens rätt att klä sin bebis i blått kan vara hotad. När kommunen för ett par år sedan i samband med sponsring av GP i speedway framförde önskemål att familjefesten skulle genomföras utan unga i latex lättklädda kvinnor som skylthållare (grid girls) gjorde sig många lustiga över det. Den efterföljande offentliga debatten, där det bland annat uttrycktes att grid girls var viktigt för kvinnors rättigheter eftersom det var deras enda möjlighet att vara en del av arrangemanget, synliggjorde mer än väl behovet av att ifrågasätta om företeelsen verkligen var något för 2000-talet.

Man kan tycka att det är viktigare att diskutera exempelvis våld i nära relationer. Jo, men vi menar att smått och stort hänger samman. Det finns kopplingar mellan objektifiering av kvinnor och sexuella trakasserier och övergrepp, och kopplingar mellan ekonomisk fördelningspolitik och möjligheten att lämna destruktiva förhållanden.

På så sätt hänger mindre åtgärder på lokal nivå ihop med jämställdhetsarbete på nationell nivå. Där har Miljöpartiet drivit igenom exempelvis stärkt stöd till kvinnojourer samt den samtyckeslagstiftning som äntligen fastställer självklarheten att sex som inte är frivilligt inte heller är lagligt.

Annons

Diggar du inte orden ”feminism” eller ”kvinnodag”, så skippa dem. Men låt oss bit för bit riva de strukturer som skapar onödigt små boxar för både kvinnor, män och hen.

Annons

Camilla Rydstrand (MP)

Gabriel Liljenström (MP)

Mats Wilzén (MP)

Tyra Blum (MP)

Ulf Rosengren (MP)

Birgit Lechat (MP)

Kai Larsson (MP)

Mats Wedberg (MP)

Magnus Hellström (MP)

Jenny Liljenström (MP)

Miljöpartiet i Norrtälje

Annons

Annons

Till toppen av sidan