Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Rospiggar verkar inte känna till högerregeln

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alla är inte lika dåliga på blinkers men tillräckligt många. Det skriver insändarskribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Replik till insändare Vakna nu, bilförare! (NT 25/2)

Alldeles utmärkt påpekande om körovanorna i kommunen. Blinkers ska användas och i god tid före sväng. Är det lathet eller helt enkelt ”jag kör som jag vill och bryr mig inte om andra”?

Alla är inte lika dåliga på blinkers men tillräckligt många. Och en annan sak. I fyrvägskorsning kör en bil ut och väntar till bilar från andra hållet passerat. Då slår signalerna om och bara den bilen kommer över. I Stockholm som jag kommer ifrån 2008 så kör 3-4 bilar ut i korsningen om det finns plats, och dessa kommer över. Åk gärna in till Stockholm och prova Stockholmstrafiken och upplev ett något högre tempo men de flesta kör enligt reglerna. Så till högerregeln som det verkar som man inte känner till i Roslagen. Gå in på Transportstyrelsen och läs vad som stadgas om högerregeln. Den gäller för alla. Ibland undrar jag hur bilskolorna lär ut vad som gäller, eller bryr du dig inte när du fått ”lappen”?

Annons

Annons

Testa i Stockholm, kommer man från höger så blir man oftast framsläppt. Då fungerar trafiken. Högerregeln gäller.

Slutligen om du kör på E18 Kapellskärsvägen. Att komma från sidoväg och köra ut på Kapellskärsvägen fordrar sunt förnuft och kunnande om farter. Ett flertal gånger har jag fått bromsa häftigt för fordon som tagit sig ut på Kapellskärsvägen men missbedömt hur snabbt min bil nalkas och som inte heller accelererat maximalt för att komma in i trafikrytmen utan kör som det vore inne i Norrtälje.

En bil som färdas i 100 km i timmen förflyttar sig 28 meter på en sekund. TÄNK PÅ DET! Vid goda förhållanden är bromssträckan 43 meter så fordonets stoppsträcka är alltså 70 meter. Om du är rädd om de dina, dig själv och mig, vänta att köra ut om du är osäker och ser en bil komma. De sekundernas väntan kan rädda både ditt och mitt liv!

Kört bil i 59 år land och rike runt

Annons

Annons

Till toppen av sidan