Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Engelska skolan är varmt välkommen till vår kommun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Internationella engelska skolan (IES) är en mycket populär skola. Dess etablering kommer att göra det än mer attraktivt att bo i vår kommun och att flytta hit, skriver Robert Beronius.

Bild: Petter Hansson Frank

Annons

I en debattartikel ("Behöver Norrtälje en engelskspråkig skola?") ställer Lennart Lindström ett antal frågor som förtjänar svar, men vi behöver också reda ut några påståenden..

Låt oss börja med schablonmomsen på sex procent. Momskompensationen till de fristående skolorna är tänkt att vara ett nollsummespel för alla parter; den fristående skolan, kommunen och staten. För kommunen är det ett nollsummespel eftersom staten i sin tur kompenserar kommunen för schablonmomsen. För den fristående skolan är det ett nollsummespel eftersom utbildning inte är momspliktig. Det gör att friskolorna inte heller kan dra av moms. För staten är det ett nollsummespel eftersom den får in pengar i form av moms på de tjänster och varor som de fristående skolorna köper in.

Annons

Annons

Schablonmomsen är i praktiken alltså varken någon kostnad för kommunen eller någon extra intäkt för de fristående skolorna.

Så över till frågorna.

1. Finns det behov av en skola där en stor del av undervisningen sker på engelska?

Det är lagstadgat hur mycket undervisning som måste vara på svenska och sedan är det upp till föräldrarna att avgöra vilken skola deras barn ska gå på. Medan andra politiska riktningar strävar efter att styra utvecklingen i enlighet med bestämda föreställningar om hur alla bör leva, är liberalismens mål ett samhälle där individen får bestämma själv.

Jag kan också notera att Internationella engelska skolan (IES) är en mycket populär skola. Dess etablering kommer att göra det än mer attraktivt att bo i vår kommun och att flytta hit. Därför är IES varmt välkommen till vår kommun.

2. Behövs fler skolor i Norrtälje?

Flera av våra skolor i Norrtälje tätort är överfulla. Det beror på att styret under förra mandatperioden inte tog sitt ansvar och aldrig satte igång arbetet med att bygga en ny grundskola i Norrtälje tätort. Det är därför fel att bara se till ökningen av elever från ett år till ett annat, man måste också beakta den platsbrist som redan finns.

Fram till år 2030 beräknas behovet av platser i Norrtälje öka med cirka 1 400 elever. Det räcker inte ens med etableringen av IES för att täcka detta behov. Det är därför vi möjliggör för fler platser i Gustavslund. Det är därför vi planerar för en ny grundskola i Björnö (som förhoppningsvis kan öppna till höstterminen 2025). Det är därför vi välkomnar att Freinetskolan Mimer bygger om tingshuset till en högstadieskola. Ska vi lösa behovet av skolplatser måste vi kroka arm med de fristående skolorna.

Annons

Annons

Några landsbygdsskolor behöver alltså inte läggas ner på grund av att vi öppnar fler grundskolor i Norrtälje tätort. Ytterst har vi också ett fritt skolval. Vill man hellre gå på en landsbygdsskola kan vem som helst göra det – och det ska väl vara ett fritt val?

3. Finns en plan B?

Ja, skulle IES efter de hårda tongångarna från våra partier på vänsterkanten inte vilja etablera sig i Norrtälje säkerställer detaljplanen att fastigheten endast får användas för skolverksamhet. Då får någon annan fristående skola eller kommunen bedriva skola på platsen. Det är inte svårare än så. För att kommunen ska ha denna beredskap bör kommunen få ersättning för det högre ansvar som kommer med detta. Det är en fråga vi i Liberalerna för övrigt driver.

Jag hoppas att den ständiga svartmålningen av enskilda skolor med detta kan upphöra. Vi ska säkerställa hög kvalitet oavsett vilken skola man väljer, men vilken skola man går på är ett val föräldrar och elever bäst gör själva.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy