Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Telias FWA-teknik fungerar inte för en modern familj

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag har med stort intresse följt debattartiklarna i Norrtelje Tidning från Telia och våra kommunalråd.

Enligt inläggen från Telia är ”FWA”-tekniken lämplig på öar och vid kuststräckor där det är svårt att nå fram med fiber, samt i glesbygd med liten befolkning.

Annons

Annons

FWA-teknik ger inte de utlovade 300 Mbit/s utan mycket lägre hastighet på grund av glest placerade master utan tillräcklig kapacitet. Det fungerar inte för en modern familj med eget företag och familjemedlemmar som vill kunna arbeta hemifrån, skriver Christoffer Johansson. Foto: Henrik Holmberg, TT.

Då blir jag förvånad över att Telia under det senaste året har haft ett antal kampanjer med aggressiv marknadsföring med telefonsamtal, skyltar uppställda längs vägarna och hembesök, alltid med korta svarsdatum, där företaget marknadsför fast bredband med upp till 300 Mbit/s. Telia påstår också att det inte finns förutsättningar av fibernät där vi bor, hur företaget nu kan ha konstaterat det.

När man följer upp hur det fungerar för andra som har installerat FWA-teknik så får de inte 300 Mbit/s utan mycket lägre hastighet på grund av glest placerade master utan tillräcklig kapacitet. Det fungerar inte för en modern familj med eget företag och familjemedlemmar som vill kunna arbeta hemifrån. Om man köper Telias ”FWA” får man 300 Mbit/s eller 30 Mbit/s, det vill säga jag betalar för en Audi men kan få en mopedbil.

Enligt regeringens bredbandsstrategi så skall 98 procent av Sveriges hushåll ha minst 1 Gbit/s, 1,9 procent minst 100 Mbit/s och 0,1 procent minst 30 Mbit/s.

Vi som till exempel bor utanför Rånäs har 40 minuter till Norrtälje, Arlanda och Uppsala. Jag anser inte att detta område kan räknas in bland de två procent av Sveriges hushåll som ligger mest avsides. Det har även Norrtäljes kommunalråd bekräftat.

Annons

Varför kan Telia vara med och stoppa utvecklingen på landsbygden i Norrtälje kommun? Och varför syns inte mer av kommunen engagemang hos oss utanför tätorterna? Jag ser fram emot att på kommunens hemsida få se en komplett plan för bredbandsutbyggnad för hela kommunen.

Annons

Kommunens toppolitiker tycks sakna drivkraft att föra denna fråga mot regeringens uppsatta mål. Det kan inte vara många hushåll i vår kommun som räknas till de två procent mest avsides belägna hushållen i Sverige.

Christoffer Johansson, Rånäs

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan