Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: FWA är en förutsättning för ett helt uppkopplat Norrtälje

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en debattartikel skriver ledande politiker i Norrtälje att Telias utbyggnad av FWA (fast bredband via mobilnätet) innebär att kommunen diskvalificeras från en robust och framtidssäker infrastruktur. Vi menar att det är helt nödvändigt att kombinera fiber med snabbt och robust bredband via mobilnätet för att klara regeringens bredbandsmål och för att ge hela Norrtälje en högkvalitativ uppkoppling.

Annons

Annons

Beräkningar från PTS visar att det behövs 20 miljarder i stödpengar för att klara bredbandsmålen med fiber. Genom att använda trådlös teknik, som FWA, den sista biten in till huset går det att spara både tid och kostnader, skriver Staffan Åkesson.

Bild: Daniel Gustafsson

Beräkningar från PTS visar att det behövs 20 miljarder i stödpengar för att klara bredbandsmålen med fiber, vilket ska jämföras med tillgängliga 2,85 miljarder. Genom att använda trådlös teknik, som FWA, den sista biten in till huset går det att spara både tid och kostnader och samtidigt ge kunder full tillgång till dagens och framtidens digitala tjänster.

FWA ger i dag hastigheter på mellan 30-300 Mbit/s. Nästa steg är 5G där FWA-tester i landsbygdsmiljö ger hastigheter på 300-1000 Mbit/s. Det är mer än vad många fibernät levererar och det är högre än de 100 Mbit/s som är målet för stora delar av landsbygden i regeringens bredbandsstrategi.

Telia är en stor aktör på fibermarknaden i Norrtälje. Den kvarvarande utbyggnaden i Norrtälje ligger i områden med öar och kuststräckor där det är svårt för fibern att nå fram. Utbyggnaden av fiber går därför trögt och den bästa lösningen framåt är därför i stor utsträckning FWA. Intresset från kunderna är stort, med över 800 installerade FWA-kunder bara under 2020. Responsen från kunderna är positiv, både med tjänsten, den snabba leveransen och att priset är väsentligt lägre jämfört med fiber.

Annons

Vi på Telia har varit med länge – vi kraftsamlar nu för att tillsammans med kommuner koppla upp alla invånare och företag med den bästa mixen av fiber och FWA. Vi hoppas på en fortsatt bra dialog om hur vi tillsammans snabbt kan uppnå ett helt uppkopplat Norrtälje.

Staffan Åkesson, teknisk chef Telia

Annons

Annons

Till toppen av sidan