Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Säg mig vem du umgås med så ska jag säga vem du är

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den största drivkraften hos Sverigedemokraterna har varit och är att stoppa och hindra invandring. Helst skulle de vilja slänga ut alla som inte ser svenska ut, skriver Anita Bertilsson. Foto: Claudio Bresciani, TT.

Annons

En morgon i Norrtelje Tidning är det en stor rubrik på sid 14: ”Inget tyder på att SD agerar antidemokratiskt”. Jag hickar till. Börjar NT gå sverigedemokraternas ärenden?

Så var det inte. Det var ”bara” ett debattinlägg av Andrea Kronvall och Jacob Heitmann (SD) som i långa meningar berättar hur partiet hyllar demokratiska värderingar men att de ständigt blir misstänkliggjorda. Trots att de vill ha konstruktiva samtal och diskutera olika lösningar av samhällets problem.

Då kommer givetvis den självklara frågan – som de själva borde ställa sig. Varför är de andra partierna så misstänksamma?

Annons

Rätta mig om jag har fel. Men det kan möjligtvis ha att göra med vilka som 1988 bildade Sverigedemokraterna. Dess grundare var veteraner inom militant rasism och fascism. En av dem var frivillig i Tredje rikets elitarmé Waffen-SS. Kanske är det inte så oväntat att det finns en misstänksamhet hos övriga partier.

Annons

Under följande år började arbetet med att försöka göra partiet rumsrent och låta de mest nazistiska medlemmarna lämna partiet och bilda egna organisationer. Men mycket talar för att Sverigedemokraterna behåller kontakten med både dessa och extremhögern i andra europeiska länder. Dörren står på glänt och sällan eller aldrig markerar de styrande inom Sverigedemokraterna tydligt avstånd från rasistiska organisationer.

”Säg mig vem du umgås med ska jag säga vem du är”, en slagdänga från 1930-talet, brukade min mamma nynna på.

Skandalerna har avlöst varandra under åren där SD-medlemmar har varit inblandade. Avhoppen och uteslutningar från kommunala beslutsorgan har varit åtskilliga och på flera håll har de tomma platserna fyllts med medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen och med förflutet i Svenskarnas parti.

Men om man nu bortser från hur partiet kom till och vilka deras kompisar är – vad är det som tilltalar en SD-sympatisör i dag?

Sverigedemokraterna säger sig hylla svenskheten – vad det nu är för något i vårt land. Flera av våra kungar och drottningar kunde inte ens tala svenska och för att försörja svenska arméer och soldater skickade kung och adel dem utomlands för att härja och slåss och roffa åt sig land och krigsbyten. Är det fornstora dar Sverigedemokraterna drömmer om?

Annons

Nej, det är inte hyllandet av ”svenskheten” som är den största drivkraften hos Sverigedemokraterna. Det har varit och är att stoppa och hindra invandring. Helst skulle de vilja slänga ut alla som inte ser svenska ut. Judar och samer är inte okej. Men oviljan riktar sig i synnerhet mot muslimer.

Annons

”Som sverigedemokrat ser jag muslimer som vårt största utländska hot sedan andra världskriget”, har Jimmie Åkesson sagt i en intervju. Det uttalandet har många i hans parti tagit till sig. Samt deras väljare. Men det blir nog svårt för en sverigedemokrat som hamnar på sjukhus och måste be om hjälp till toaletten. Vad gör han eller hon när det kommer en vänlig kvinna i slöja? Avstår från toalettbesöket?

Att många muslimer gör fantastiska insatser i vår sjukvård, äldreomsorg, i städbranschen och på byggen talar Sverigedemokraterna mycket tyst om.

”Våldtäkt är ett uttryck för islamsk kultur, sade SD-pampen Richard Jomshof i en intervju. En fråga: När svenska karlar gör sig skyldiga till sådana brott – är det ett uttryck för svensk kultur?

Det är bara att inse för Sverigedemokraterna att vi numera har många olika nationaliteter i vårt land. Men vi ska ha ett starkt rättssamhälle där brott ska lagföras – det gäller både infödda svenskar och nysvenskar. Kryphål i lagen ska täppas till.

Nu krattar Sverigedemokraterna manegen inför nästa val. Man har sopat invandrarhatet åt sidan för att ta tag i olika missnöjesfrågor som kan bana vägen till ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det gäller för dem nu att sätta upp en blött finger i luften för att se var vinden kommer ifrån.

Men sedan. Vad händer om Sverigedemokraterna får sitta med vid bordet? Vilka garantier har vi för att de inte återgår till partiets förflutna?

Garantier finns inte i politiken. Det är bara väljarna som borde vara försiktiga och inte lockas av falska toner.

Anita Bertilsson, Blidö

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy