Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Låt inte Advokatsamfundet granska sig självt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Omfattande utredningar och åtal gällande mycket grov brottslighet har lett till frikännande domar då dessa advokater inte alltid ser till sin klients bästa utan hur klanen som kollektiv kan komma undan på bästa sätt, skriver Mikael Strandman. Foto: Henrik Montgomery, TT.

Annons

I vår lagstiftning har advokater och deras samfund givits ett stort förtroende. Advokater är de enda utomstående som häktade personer har rätt att träffa och samtalen får dessutom inte avlyssnas. Advokatsamfundet har därtill givits myndighetsutövning att licensiera advokater och rätten till dessa offentliga försvarare som bekostas av staten tillfaller alla som anhållits, häktats eller är misstänkta för ett grövre brott.

Men om systemet ska ha legitimitet måste samfundet ta ansvar för det förtroende som givits den. När Advokatsamfundet inte utesluter uppenbart olämpliga medlemmar och helt ogenerat ägnar sig åt opinionsbildning för att gynna sina egna särintressen blir det allt svårare att rättfärdiga samfundets myndighetsutövning.

Annons

De senaste månaderna har flera fall uppdagats som bekräftar den bild som åklagare Lisa dos Santos framförde i en artikel i fjol: ”Gangsterromantik styr gängens advokater”.

Annons

De uppdagade fallen visar att brottmålsadvokater, som vi tidigare förknippat med försvar av enskilda, allt oftare kommit att bli företrädare för hela klaner och gäng som livnär sig på brott. En sorts ”familjeadvokater” som ger juridiska råd till klanen och företräder dess olika medlemmar.

Omfattande utredningar och åtal gällande mycket grov brottslighet har lett till frikännande domar då dessa advokater inte alltid ser till sin klients bästa utan hur klanen som kollektiv kan komma undan på bästa sätt, naturligtvis till svindlande höga försvarsnotor som skattebetalarna får stå för. Ofta marknadsför de sig själva med gangsterromantik på sociala medier och med en hånfull, kaxig attityd i rättssalen.

I de uppdagade fallen har också hemlig information läckt från förundersökningarna. Advokater som hjälper sina klienter att förmedla information, till exempel gällande vittnen, riskerar att skjuta hela förundersökningar i sank.

Att bryta restriktioner borde betraktas som extremt allvarligt. Trots detta har ingen av dessa advokater uteslutits, utan Advokatsamfundets disciplinnämnd har i det allvarligaste fallet nöjt sig med en disciplinpåföljd då de ansett att restriktionsbrottet ”inte varit uppsåtligt”. Att en erfaren brottmålsadvokat bara har ”råkat” bryta ett flertal gånger mot advokaternas förmodligen heligaste regel låter för oss helt orimligt. Så orimligt att justitiekanslern har överklagat beslutet till Högsta domstolen.

Annons

Annons

Advokatsamfundet är en privaträttslig organisation som givits myndighetsutövning men som inte måste förhålla sig till den saklighet och neutralitet så som en svensk myndighet måste göra. Istället bygger dess verksamhet på förtroende. Med tanke på utvecklingen, både avseende den kraftigt ökande organiserade brottsligheten och samfundets eget agerande, så måste vi ställa oss frågan om detta förtroende verkligen räcker?

De allra flesta skyddade yrkestitlar i Sverige licensieras av våra myndigheter, till exempel Socialstyrelsen (sjuksköterskor, läkare). Kanske är det dags att vi även förstatligar samfundets myndighetsutövning gällande licensiering och granskning av advokater så som görs i Norge?

Naturligtvis kommer ovanstående att leda till ramaskri från samfundet där de kommer att påtala vikten av advokaternas oberoende från staten. Men med all annan lagstiftning lika, enrumsprivilegiet, rätten till advokat med mera, är då verkligen staten ett sämre alternativ än en intresseorganisation som granskar sig själv?

Mikael Strandman (SD), riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy