Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Kasta LSS-utredningen i returtunnan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

LSS är en rättighetslag om särskilt stöd som är helt avgörande för många människor. Lagen handlar om möjligheter, om friheten att leva sitt liv och bli sitt bästa jag, oavsett funktion.

LSS-utredningen duger inte. Den kommer inte att ge människor mer frihet. Hela pappershögen behöver åka i returtunnan. Dra tillbaka den, regeringen, skriver fyra företrädare för Liberalerna. Foto: Bertil Ericson, TT.

Annons

Annons

Redan när regeringens LSS-utredning lämnades över för två år sedan var kritiken mot den massiv från oss liberaler. Även funktionsrättsrörelsen framförde mycket starka invändningar.

Mot mångas inrådan skickade regeringen ut den på remiss. Remissvaren från tunga remissinstanser bekräftar nu det Liberalerna sa ända från början: utredningen håller inte och borde ha kastats i returtunnan.

Funktionsrättsrörelsen och branschens dom är fortsatt hård. De får nu sällskap av tunga instanser. Justitieombudsmannen konstaterar beskt att flera förslag till bestämmelser inte lever upp till de krav som måste kunna ställas på tydlighet och förutsägbarhet.

Barnombudsmannen är med rätta mycket kritisk till att LSS-utredningens förslag till ny lagstiftning är svagare än barnkonventionen. Det är sorgligt att barnens rätt inte beaktats bättre.

Fusk och kriminalitet inom assistansområdet måste stoppas, men även här sågas utredningens förslag. Ekobrottsmyndigheten konstaterar helt frankt att förslagen inte duger.

Datainspektionen tillstyrker heller inte förslagen – det saknas nämligen en analys av hur de kan slå mot enskilda människors personliga integritet. Detta är minst sagt häpnadsväckande i ett förslag till lag där medborgare behöver lämna ut de mest privata delarna av sina liv för att få rätt till stöd. Förslagen rör en stor mängd integritetskänslig information – som medborgare måste vi kunna kräva att så viktiga utredningar som LSS-utredningen åtminstone uppfyller de grundläggande kraven.

Annons

Annons

Denna utredning duger helt enkelt inte. Den kommer inte att ge människor mer frihet. Hela pappershögen behöver åka i returtunnan. Dra tillbaka den, regeringen.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Bengt Eliasson (L), funktionsrättspolitisk talesperson

Lina Nordquist (L), socialpolitisk talesperson

Jan Myhrman (L), ordförande Funktionella liberaler

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan