Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Bredbandsmålet hotas av statligt bolag

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Norrtälje kommun har med både offentliga och privata nätägare arbetat för att kunna erbjuda kommunens invånare bredband på 1 Gbit/s. Trots stora investeringar från många aktörer saknar stora delar av vår kommun fortfarande ett fungerande bredband.

Utbyggnaden av FWA, en form av trådlöst bredband, får inte innebära att invånarna i vår kommun i praktiken undantas från bredbandsmålen. Regeringen måste därför ändra regelverket för utbyggnaden av FWA, skriver Bino Drummond, Anders Olander, Robert Beronius och Göte Vaara. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Annons

Ska vi kunna nå målen i den nationella bredbandsstrategin – Sverige helt uppkopplat 2025 - en bredbandsstrategi krävs statlig medfinansiering. Möjligheten till att få statligt stöd visar sig nu vara högst begränsat, till stor del på grund av att Telias utbyggnad av FWA (en form av trådlöst bredband).

Vi välkomnar givetvis utbyggnaden av FWA eftersom det gör det möjligt att nå ut till de mest avlägsna hushållen, men denna form av trådlöst bredband erbjuder som mest en hastighet på 100 Mbit/s. Ofta är hastigheten lägre och skillnaden mot bredbandsmålet på 1 Gbit/s är stor. FWA får därför bara vara en lösning där andra lösningar inte är möjliga, inte vara huvudmålet.

Annons

Det statligt ägda bolaget Telia har i Norrtälje kommun täckt i princip hela kommunens markyta som område för försäljning av utbyggnad av FWA. En konsekvens av detta är att kommunen går miste om statligt stöd för utbyggnaden av bredbandet. Därmed omöjliggörs en bredbandsinfrastruktur som lever upp till bredbandsmålen. Hela kommunen diskvalificeras från en robust och framtidssäker infrastruktur, i rak motsats till den nationella bredbandsstrategin.

Vi vill nu att regeringen tänker om och ändrar regelverket så att utbyggnaden av FWA inte innebär att invånarna i vår kommun i praktiken undantas från bredbandsmålen.

Allians för Norrtälje kommun har med anledning av detta skrivit till energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, landsbygdsminister Jennie Nilsson, näringsminister Ibrahim Baylan och generaldirektören för Post- och telestyrelsen med hopp om en snar lösning.

Annons

Trots att Norrtälje kommun tillhör de kommuner i Sverige som avsätter mest pengar till utbyggnaden av bredbandet, ligger vi fortfarande långt ifrån att nå de statliga bredbandsmålen. Ska vi nå målen, måste staten hjälpa till.

Bino Drummond (M)

Anders Olander (C)

Robert Beronius (L)

Göte Vaara (KD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan