Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Jan Emanuel Johansson ”Jag strävar inte efter att vara ett föredöme”

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Reidar Carlsson, politisk chefredaktör på Norrtelje Tidning, skriver att jag är känd och är ett föredöme för många. Utifrån det borde jag inte haft ett födelsedagskalas för min son.

Corona är ett virus. Viruset bryr sig inte om du träffas och har kul eller om du träffas för att läsa matte eller träna.

Jag går mot röd gubbe när jag ser att det är ofarligt. När det helt enkelt inte kommer några bilar. Jag säger inte att det är rätt, jag säger inte att andra ska göra som jag. Jag säger bara att jag gör så och det står jag för, skriver Jan Emanuel Johansson. Foto: Linus Chen Magnusson, Maja Suslin, TT.

Reidar Carlsson tar upp i texten att ungdomarna som var på kalaset umgås frekvent på fritiden. Det stämmer. De tränar och umgås, många går i skolan ihop, en del i samma klass. De är friska och unga.

Annons

Annons

Födelsedagsfesten var en söndag mellan klockan 12.00 och 16.00 på cirka 200 kvadratmeter välventilerad lägenhet med öppna balkonger. Att smittorisken skulle vara högre under dessa omständigheter än när de exempelvis pluggar eller tränar ihop bedömde jag som små. Jag arrangerade födelsedagskalaset som en vuxen person och tar 100 procent ansvar för det.

Reidar Carlsson tar också upp att jag inte pudlar och ber om ursäkta likt andra ”kändisar” och politiker som blivit omskrivna när de inte följt myndighetens rekommendationer. Att i efterhand pudla för att media skriver om vad jag gjort skulle vara att hyckla. Jag tycker man ska undvika det.

Jag bryr mig inte så mycket om vad som ser bra ut. Jag är inget föredöme, har aldrig utgett mig för att vara ett föredöme och strävar inte efter att vara ett. Min strävan ligger snarare i att ifrågasätta och tänka själv. Inte att bli tänkt åt. Göra det som är förnuftsgrundat snarare än vad andra gillar. Min strävan är också att stå upp för det sättet att vara och inte hyckla, ducka eller ljuga.

Liksom det är rekommenderat att inte ha födelsedagskalas så är det förbjudet att gå mot röd gubbe. Det finns två olika sätt att förhålla sig till röd gubbe. Det ena är att oavsett verklighet vänta på att det är grönt, för det är så man agerar föredömligt och juridiskt korrekt. Ett annat sätt är att gå över vägen om det inte kommer några bilar.

Annons

Jag går mot röd gubbe när jag ser att det är ofarligt. När det helt enkelt inte kommer några bilar. Jag säger inte att det är rätt, jag säger inte att andra ska göra som jag. Jag säger bara att jag gör så och det står jag för.

Annons

Jag respekterar Folkhälsomyndigheten. Jag respekterar även Trafikverket och jag respekterar Reidar Carlsson som är en klok man. Men jag kommer aldrig att följa en myndighet eller person blint. Jag kommer alltid ifrågasätta, göra övervägningar och komma till ett eget beslut. Om jag får kritik för det, oavsett om beslutet var klokt eller tokigt så kommer jag stå för det. Hur andra väljer att tycka, skriva eller agera kring det är upp till dem.

På måndag ses ungdomarna i skolan igen. I trånga korridorer, i klassrum och matsalar. Där träffar de folk de inte träffar varje dag. Långt fler än som var på kalaset. Vi får se var indignationen hos journalister, krönikörer, politiker och internettroll tar vägen om det.

Enligt preliminära siffror från SCB så var dödligheten 2020 0,94 procent. Om jag läser siffrorna rätt så är det lägre än många andra år på 2000-talet.

Gällande corona generellt så tycket jag att vi ska skydda riskgrupper och hålla samhället öppet. Jag tror konsekvenserna av att stänga ner ett samhälle är långt värre än viruset i sig.

Jan Emanuel Johansson, Norrtälje

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan