Svensk äldreomsorg får hård kritik i spåren av corona. Norrtälje har klarat problemen relativt bra. Nu har två saker hänt:
· Norrtäljes framgångsrecept hotas av de styrande majoriteterna i Norrtälje och Region Stockholm.
· Den styrande blågröna majoriteten i Region Stockholm har verkat ovillig att ta till sig IVO:s kritik och är i stället upptagen med att skylla på regeringen.

Svensk äldreomsorg får hård kritik i spåren av corona. Norrtälje har klarat problemen relativt bra. Men nu hotas Norrtäljes framgångsrecept av de styrande majoriteterna i Norrtälje kommun och Region Stockholm, skriver fyra företrädare för Vänsterpartiet. Foto: Erik G Svensson, TT.
Förra månaden kom IVO, Inspektionen för vård och omsorg, med skarp kritik mot många svenska äldreboenden för bristande hantering av covid-patienter. Den 15 december kom coronakommissionen med slutsatser om brister i äldreomsorgen. Norrtälje har klarat sig relativt bra, även om pressen på personalen är hård även här. Nyckeln är Norrtäljemodellen. Det är den som de styrande nu vill rasera.
Annons
Annons
I Sverige har kommunerna ansvar för äldreomsorg. På många håll har den privatiserats och sönderdelats mellan många privata aktörer, vars syfte är att gå med vinst. Detta drabbar verksamheten, för det är ur den som vinsterna genereras.
Det finns undantag, såsom idéburna verksamheter utan vinstkrav, och kommuner där äldreomsorgen är offentlig men ändå drabbats av besparingar.
Men en stor del av problemen kommer av att de äldsta och sköraste blivit objekt för vårdbolag att mjölka pengar ur. Det hjälper det inte hur hårt den anställda personalen än sliter, om resurserna är för små. Det går inte att snabbt styra och ställa om resurser, om verksamheten drivs av olika aktiebolag.
Ett gott undantag är Norrtälje, där vårdbolaget Tiohundra styrs politiskt av Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, KSON. Det är en unik hybrid mellan regionalt sjukvårdsansvar och kommunalt omsorgsansvar. Detta vill den styrande majoriteten i praktiken slå sönder.
Såväl Moderaterna som Centerpartiet och Liberalerna har försäkrat, bland annat i denna tidning, att de värnar Norrtäljemodellen. De låtsas som om flytta beställningarna inte skulle hota modellen, vilket vi anser vara snömos.
I en debattartikel hänvisar Moderaterna till ett förslag på överenskommelse om Norrtäljemodellen. Vad de inte nämner är att beställningar av sjukvård flyttas tillbaka till regionen och beställningar av omsorg tillbaka till Norrtälje kommun. Dessutom att KSON och Tiohundra AB smälter samman och egentligen bara blir ett stort vårdbolag på vårdmarknaden. Detta förväntas kommunen svara på inom kort och beslutas i början av nästa år.
Annons
Annons
Är förslaget även ett villkor för att tillföra de extra 55 miljoner kronor, som regionledningen gått ut med? Det har vi inte fått svar på. Och varför föreslår Moderaterna i de politiska rummen att slå sönder Norrtäljemodellen, men säger en annan sak i media?
Samtidigt verkar den blågröna majoriteten i Region Stockholm inte riktigt tagit till sig kritiken från IVO – kritik som inte drabbade Norrtälje. Vi är nöjda med att man nu lagt ett extra möte i hälso- och sjukvårdsnämnden den 15 januari för att ge ett politiskt svar till IVO. Förhoppningsvis ser vi nu en vilja att ta problemen på allvar och dra slutsatser.
Vi föreslog i KSON redan i mars att uppmana vårdaktörer inom hemtjänst och hemsjukvård att ge alla visstidsanställda fast anställning. Nu hör vi statsministern säga samma sak i tv.
Vi har i regionen lagt förslag bland annat på permanentat utökat samarbete med ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet), som tillämpats under pandemin: införande av Norrtäljemodellen i fler områden och vårdcentraler med områdesansvar istället för Vårdval läkarinsatser i särskilt boende.
Vi vill se vårdkedjor, samarbeten och samlat ansvar. Det skulle ha underlättat bekämpning av covid-19 bland de äldre. Ska de styrande i Stockholm och Norrtälje ta lärdom?
Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd Region Stockholm
Catarina Wahlgren (V), gruppledare Region Stockholm och ledamot i KSON
Jonas Lindberg (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm
Thomas Magnusson (V), vice gruppledare Region Stockholm och ersättare i KSON