Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Ingen säljer sig frivilligt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om nu Yvonne Svensson påstår att hennes parti tar avstånd från all sexhandel, hur kan det då komma sig att hon har svårt att se skillnad på nätdejting och när en människa betalar för att ha sex med en annan människa, frågar Hedda Forsén. Foto: Bertil Ericson, TT.

Annons

Jag har noga studerat de olika oppositionspartiernas svar på frågor rörande Norrtelje Tidnings artikelserie "Att köpa en kropp”.

Det är nästan alla partiers åsikter, tankar och förslag jag delar. Alla partier i oppositionen ser väldigt allvarligt på sexhandel och sexköp och flera vill höja straffen för sexköp. Dessutom välkomnar flera partier en satsning för att utöka polisens resurser.

Alla partier har uttalat sig väl om ämnet och ser problematiken i just att köpa en annan människas kropp. Men sedan finns det ett parti som uttalat sig väldigt konstigt och som jag inte alls håller med. Eller rättare sagt, som har uttalat sig skitdåligt enligt min åsikt.

Det är Roslagens oberoende parti (ROOP). Partiets gruppledare, Yvonne Svensson, har inte framfört någon form av intresse eller vilja att se hårdare straff för sexköp, eller visat intresse för att satsa på resurser för Norrtälje kommuns poliser. För enligt Yvonne Svensson ”handlar detta om så mycket mer än polisresurser”.

Annons

Annons

I en intervju med Yvonne Svensson där frågan löd: ”Vad är din reaktion på Norrtelje Tidnings granskning 'Att köpa en kropp'” svarade hon ”På dejtingsajter träffas ensamma människor som söker en livskamrat eller bara sällskap för stunden, här görs samma sak men skillnaden är pengar emellan”. Hon påstår även att ”många av de tjejer som säljer sex vill köpa dyra kläder och väskor”.

Om nu Yvonne Svensson påstår att hennes parti tar avstånd från all sexhandel, hur kan det då komma sig att hon har svårt att se skillnad på nätdejting och när en människa betalar för att ha sex med en annan människa? Det spelar ingen roll om det är mellan två vuxna människor, betalar du en annan människa för att ha sex med dig så köper du sex och då begår du ett brott.

Men det kan inte vara lätt för Yvonne Svensson att förstå att man begår ett brott. Det måste vara jobbigt att inte se skillnaden mellan Tinder och när en människa betalar för en annan människas kropp.

Ingen säljer sex frivilligt. Det finns alltid en tanke bakom att växla sin kropp mot pengar: ett självskadebeteende, ett missbruk, behovet av pengar för att ens ha råd med hyran eller mat till sina barn. Ingen tar betalt för våldtas frivilligt.

Annons

Att Yvonne Svensson har mage att påstå att ”många säljer sex frivilligt” visar bara på att hon inte är påläst om det hon uttalar sig om. Hon har ingen fakta, ingen statistik, ingenting som står bakom det hon säger.

Annons

Varför lägger Yvonne Svensson skulden på kvinnorna som är fast i prostitution istället för att lägga energi på det verkliga problemet: männen som köper? ”De måste få en bättre självbild”, säger Yvonne Svensson bland annat. Gång på gång visar hon för hela kommunen att hon inte kan något om ämnet. Om Yvonne Svensson på riktigt tror att folk kommer sluta prostituera sig om de får en bättre självbild, så tycker jag synd om henne för att hon inte vet bättre.

Hedda Forsén, Hallstavik

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy