Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Sverigedemokratisk politik vinner gehör

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En sund ekonomisk politik är grundläggande för Sverigedemokraterna, såväl på riksplanet som i Norrtälje kommun. Vårt kommande budgetförslag för år 2021 genomsyras av just detta – ordning och reda på finanserna. Ett exempel är att vi vill minska expansionstakten i kommunen genom att lägga projekten Lommarstranden etapp 2 och Närheten (området runt pendlarparkeringen vid Campus Roslagen och McDonalds) på is.

Vi sverigedemokrater påstår inte att vi har en kristallkula där vi skådar framtiden. Vi tillämpar egentligen bara sunt förnuft, spendera inte mer än vi har råd med, skriver Andrea Kronvall och Jacob Heitmann. Foto: Leif R Jansson, TT.

Vi vill bryta den lånekarusell som startade redan under Samverkansstyret. Alliansen har gladeligen tagit den stafettpinnen vidare. Som invånare i kommunen har vi blivit kraftigt skuldsatta, eftersom stora lån behövs för att finansiera utbyggnaden. Vi såg också riskerna för en kommande lågkonjunktur, vilket skulle lägga sten på börda.

Annons

Annons

Därför föreslog vi för ett år sedan att avstå från dessa expansionsprojekt. Redan året innan, i vårt budgetförslag för år 2019 skrev vi om en ansvarsfull ekonomi genom att avstå från ”planerande, men ej beslutade, infrastruktursatsningar”, som Lommarstranden etapp 2 och Närheten. I en ledare argumenterar nu Reidar Carlsson för att avvakta med Lommarstranden etapp 2. Vi gläds åt hans argumentation, det är ju klockren SD-politik.

Vi sverigedemokrater påstår inte att vi har en kristallkula där vi skådar framtiden. När vi varnade för en lågkonjunktur kunde vi förstås inte förutse pandemin. Men tvärnit i konjunkturen blev det. Vi tillämpar egentligen bara sunt förnuft, spendera inte mer än vi har råd med.

Det kan förstås vara behagligt att strö pengar över de kommunala verksamheterna, det tycker vi också. Men till skillnad från vad vi ser av såväl Alliansens som Socialdemokraternas budgetförslag för den kommande treårsperioden begränsar vi oss till vad vi har råd med. Vi kommer aldrig att låta utgifterna öka mer än intäkterna, det kommer bara surt efter.

Inom område efter område ser vi hur vår politik vinner gehör, inte minst inom invandringsrelaterade områden, där röster för begränsningar i volymer nu hörs lite var stans ifrån. Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, har många gånger sagt att vi måste vara tålmodiga. Och tålmodiga är vi. Vi blir glada när allt fler upptäcker det kloka i vår politik.

Annons

Annons

Vem vet, kanske Alliansen också är på väg att svänga när det gäller Lommarstranden etapp 2 och Närheten? Lite synd bara att insikten ska dröja så länge, många år och många miljarder senare än nödvändigt.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Jacob Heitmann (SD), vikarierande gruppledare

NT kommenterar:

SD-företrädarna Andrea Kronvall och Jacob Heitmann menar att det är klockren SD-politik att avvakta med Lommarstranden etapp 2. Det är ett mycket konstigt påstående.

Sverigedemokraterna stora profilfråga är migrationspolitiken. Hur kan det vara migrationspolitik, och därmed "klockren SD-politik", att avvakta med Lommarstranden etapp 2?

Ännu mer konstigt är påståendet "En sund ekonomisk politik är grundläggande för Sverigedemokraterna, såväl på riksplanet som i Norrtälje kommun". Sverigedemokraternas senaste skuggbudget i riksdagen innehöll ett statligt engångsbidrag till alla svenska medborgare (10 000 för vuxna, 5 000 för barn under fem år) till en sammanlagd kostnad på 91,7 miljarder kronor. Det blir därför inte speciellt trovärdigt när Andrea Kronvall och Jacob Heitmann skriver: "Vi kommer aldrig att låta utgifterna öka mer än intäkterna, det kommer bara surt efter".

Reidar Carlsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan