Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Nytt hopp om kostnadsfria mensskydd

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vänsterpartiet Norrtälje har under flera år drivit frågan om kostnadsfria mensskydd och 2019 lämnades också en motion om detta till kommunfullmäktige i Norrtälje. Snart kan vi kanske få se detta bli verklighet inte bara i Norrtälje utan i hela landet om Sverige väljer att följa Skottlands exempel.

Avgiftsfria mensskydd är en jämlikhets- och rättvisefråga. Tillgång till och kunskap om bra mensskydd är en nödvändighet för alla som menstruerar och ska inte vara beroende av personens hemförhållanden eller ekonomi, skriver Jessica Hilwëyn, Britt-Mari Bardon och Ola Nordstrand. Foto: Jessica Gow, TT.

Annons

Annons

Parlamentet i Skottland röstade i slutet av november för att gratis mensskydd ska tillhandahållas på apotek, ungdomsgårdar och andra offentliga byggnader i Skottland. Redan för ett par år sedan blev det möjligt för studerande på skolor och universitet i Skottland att hämta ut gratis mensskydd.

Vi behöver inte förflytta oss så långt som till Skottland för att hitta kommuner eller länder med gratis mensskydd. I Österåkers kommun har detta införts för att det ska vara så lätt och smidigt som möjligt. Där började ungdomsmottagningen i januari 2018 dela ut avgiftsfria mensskydd till ungdomar mellan 12 och 23 år. Enligt ungdomsmottagningen är projektet en stor framgång.

I motionen som inlämnades till fullmäktige i Norrtälje menar vi att avgiftsfria mensskydd är en jämlikhets- och rättvisefråga. Tillgång till och kunskap om bra mensskydd är en nödvändighet för alla som menstruerar och ska inte vara beroende av personens hemförhållanden eller ekonomi. Mer kontakt med ungdomsmottagningen ökar chanserna att ungdomarna vet var de ska vända sig med andra frågor kring sex, samlevnad, fysisk och psykisk hälsa.

Nu återstår att se vad det kan bli för resultat av Vänsterpartiets motion, mer än att den ansågs besvarad eftersom de som behöver får gratis mensskydd på skolan om det är kris. Och att vissa på Facebook tyckte att männen bör kompenseras med fria rakartiklar eftersom de får skägg. Frågan är dock aktualiserad återigen med det stora och betydelsefulla steg som Skottland har tagit.

Jessica Hilwëyn (V)

Britt-Mari Bardon (V)

Ola Nordstrand (V)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan