Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Fastighetsskatten skulle drabba många

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Förhoppningarna om att bara de rika ska drabbas av en ny fastighetsskatt är inget annat än just förhoppningar. Ska en ny fastighetsskatt dra in några pengar till statskassan så kommer den tyvärr drabba vanliga hushåll, det är den bistra sanningen.

En bostad är för de absolut flesta för oss varken en kapitalplacering eller någon inkomstkälla. Att tvingas betala en hög skatt för sin bostad varje år bara för att grannarna sålt sina hus dyrt, oavsett om man har hög inkomst eller inte framstår för många som absurt, skriver Christian Ekström. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Rune Karlsson har skrivit ett svar på min debattartikel i Norrtelje Tidning om hur en återinförd fastighetsskatt skulle drabba Norrtälje. Han menar på att hotet är överdrivet, och att inga sådana seriösa förslag presenterats.

Annons

Annons

Låt mig därför lyfta fram några. År 2018 föreslog en rapport från SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) en återinförd fastighetsskatt på 1 procent av taxeringsvärdet, för både småhus och bostadsrätter. Vänsterpartiet föreslår i riksdagen en återinförd fastighetsskatt på 0,75 procent av taxeringsvärdet, men med en trappa upp till 2,5 procent för dyrare bostäder. I en rapport 2019 från ESO (Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi) föreslogs också en trappa på upp till 1,75 procent av taxeringsvärdet. Den statliga myndigheten Finanspolitiska rådet föreslår en fastighetsskatt på 1,2 procent av taxeringsvärdet för alla hus och bostadsrätter.

Det av Rune Karlsson nämnda förslaget från Klas Eklund höjer fastighetsskatten för alla hus värda över 2,2 miljoner, och alla bostadsrätter värda över 400 000 kronor. Finanspolitiska rådets förslag höjer skatten för alla hus och lägenheter.

Detta bara för att nämna några, tunga aktörer som föreslår en fastighetsskatt som slår hårt mot vanliga hushåll. Finanspolitiska rådets förslag ger en villa värd tre miljoner kronor en årlig skatt på 27 000 kronor. Sänkt skatt på arbete, och då framförallt på höga inkomster, riskerar för många att bli en klen tröst.

En bostad är för de absolut flesta för oss varken en kapitalplacering eller någon inkomstkälla. En bostad är ett hem där man vill kunna känna sig trygg. Att tvingas betala en hög skatt för sin bostad varje år bara för att grannarna sålt sina hus dyrt, oavsett om man har hög inkomst eller inte framstår för många som absurt. Ett hem man redan betalat för med hårt beskattade pengar.

Människor förtjänar att kunna sova tryggt i sina hem, utan att vara oroliga för att inte ha råd att bo kvar för att skatten är för hög.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan