Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Sverige kan aldrig gå med på Polens och Ungerns utpressning

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

EU är ett demokratiskt samarbete. Inte en bankomat.

För oss i Liberalerna är det självklart att EU:s grundläggande värden måste värnas och respekteras. De krav om demokrati och rättsstat, som ställs på länder som vill gå med i EU, ska gälla även när man väl är med. Inget land ska kunna skrota grundläggande principer om ett självständigt rättsväsende, yttrandefrihet och kvinnors rättigheter och samtidigt fortsätta ta del av alla de ekonomiska fördelar det innebär att vara medlem i Europeiska unionen.

När hela Europa går på knäna, både socialt och ekonomiskt, på grund av pandemin, då väljer Polens och Ungerns regeringar, ledda av Mateusz Morawiecki och Victor Orban, att stoppa det som är en del av lösningen – för att kunna fortsätta nedmontera rättsstaten och kränka de mänskliga fri- och rättigheterna. Det är viktigare för dem än medborgarnas bästa, skriver Karin Karlsbro. Foto: Czarek Sokolowski, TT.

Annons

Det borde vara självklart kan man tycka, men hittills har EU-parlamentet och kommissionen inte haft de redskap som krävs. I den nya budgeten har vi äntligen fått med den rättsstatsmekanism som vi har kämpat för, som innebär att man kan ställa riktiga krav på medlemsländerna. Vi talade mycket om detta i EU-valrörelsen, då ett av våra främsta krav var att inget EU-stöd ska ges till länder som kränker rättsstaten.

Annons

Om vissa länders regeringar tror att de kan delta i samarbetet utan att respektera spelreglerna, då måste det göras tydligt att så inte är fallet. I början av veckan ställdes detta på sin spets när Polen och Ungern gjorde verklighet av hotet om att stoppa EU:s långtidsbudget, på grund av detta krav.

När hela Europa går på knäna, både socialt och ekonomiskt, på grund av pandemin, då väljer Polens och Ungerns regeringar alltså att stoppa det som är en del av lösningen – för att kunna fortsätta nedmontera rättsstaten och kränka de mänskliga fri- och rättigheterna. För att på sikt sätta demokratiska val ur spel och behålla makten. Det är viktigare för dem än medborgarnas bästa.

Det är helt oacceptabelt och Sverige kan aldrig gå med på deras utpressning. Kortsiktigt kan det tyckas viktigt att få igenom budgeten nu – men att kompromissa om mänskliga rättigheter hotar hela EU:s existens och existensberättigande på lång sikt. Dessutom vore ett enormt svek mot de EU-medborgare som bor i Polen och Ungern i dag och som ska kunna lita på att EU står upp för deras rättigheter.

Alltför länge har EU passivt tittat på när regeringarna i Ungern och Polen nedmonterar de institutioner som demokratin bygger på och inskränker medborgares fri- och rättigheter. Det måste få ett slut. Nu är det viktigt att övriga EU-länder står upp för demokratin och rättsstaten. Imorgon kan det vara för sent.

Karin Karlsbro (L), ledamot av Europaparlamentet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan