Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Miljöpartiet vill utveckla Norrtäljemodellen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi i Miljöpartiet vill verka för en förebyggande, effektiv och jämlik sjukvård och äldreomsorg i hela vårt län. Den modell som har bäst förutsättningar för det är Norrtäljemodellen. Sjukvården och äldreomsorgen i Norrtälje har till exempel klarat av coronapandemin betydligt bättre än övriga regionen, skriver Camilla Rydstrand, Magnus Hellström och Tomas Eriksson.

Bild: Lina Sköld

Annons

Den tidigare landstingspolitikern Lennart Rohdin frågar i en debattartikel i Norrtelje Tidning varför han inte fått några svar på de frågor han ställt till företrädare för Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet som handlat om regionstyrets försök att gröpa ur Norrtäljemodellen. ”Allra värst är det att Miljöpartiet tiger” och han frågar provokativt om makten går före allt annat med hänvisning till att Miljöpartiet numera tillhör regionstyret.

Att Miljöpartiet har varit, och fortfarande är, stora förespråkare för Norrtäljemodellen lokalt och regionalt är väl känt. Det har framgått av flera debattartiklar i Norrtelje Tidning under de senaste åren.

För Miljöpartiet är det en självklarhet att vi vill verka för en förebyggande, effektiv och jämlik sjukvård och äldreomsorg i hela vårt län. Den modell som har bäst förutsättningar för det är Norrtäljemodellen, som ger samverkansvinster framför enbart uppsplittrande konkurrerande vårdföretag. Sjukvården och äldreomsorgen i Norrtälje har till exempel klarat av coronapandemin betydligt bättre än övriga regionen.

Annons

Annons

Det som upprört många är ett förslag i regionstyrelsens senaste budget om att spara pengar genom att separera beställningar av sjukvård och äldreomsorg och låta beställningarna av sjukvård skötas av regionen i Stockholm. Från Miljöpartiets sida vill vi vara tydliga med att alla förslag till ändringar av Norrtäljemodellen dels måste tas i konsensus mellan regionen och Norrtälje kommun, dels måste kunna visa hur det leder till ökad vårdkvalitet.

Det är uppenbart att organiseringen av KSON (Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje) inte är optimal och behöver förbättras. Det har gjorts ett flertal utvärderingar av Norrtäljemodellen eller Tiohundraprojektet som den hette förut. De senaste är en 70-sidig rapport om styrningen av KSON utförd av Region Stockholm. Där framgår att sjukvård och äldreomsorg i Norrtälje har mycket god kvalitet till låg kostnad trots stora demografiska svårigheter och stora behov.

Där framgår också att det finns tydliga problem i själva organisationen av KSON, till exempel beroendet av tre olika majoriteter för sin existens: regionstyrets, kommunstyrets och KSON:s egen politiska sammansättning. Det finns en oklarhet i vision och uppdrag för KSON. Det är svårigheter för KSON i den nuvarande organisationen att både vara beställare av sjukvård och omsorg och samtidigt vara ägare av ett av vårdbolagen. Det finns problem med omfattningen av KSON:s uppgifter för att det ska bli riktigt effektivt.

Annons

Vi ser att det finns anledningar till att fortsätta utreda och diskutera hur Kommunalförbundet KSON kan fokusera på att förbättra och öka samordningsvinsterna. Vi vill se en ökad samsyn mellan kommun och region i när det gälleruppdraget för KSON. Vi vill utveckla Norrtäljemodellen och göra den ännu bättre.

Camilla Rydstrand (MP), gruppledare Norrtälje

Magnus Hellström (MP), direktionen KSON

Tomas Eriksson (MP), regionråd Stockholmsregionen

Annons

Annons

Till toppen av sidan