Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Stefan Löfven om nytt vaccinavtal – ”Finns nu förutsättning att vaccinera hela Sveriges befolkning”

Regeringen beslutade på tisdagen att delta i ett EU-gemensamt avtal med Pfizer om deras vaccin mot covid-19.
– Hittills har vi tecknat tre avtal. Under förutsättning att alla blir godkända så har vi då totalt så många vaccindoser att det räcker för att vaccinera hela Sveriges befolkning, säger Stefan Löfven (S), statsminister.

Text: 

Det nya vaccinavtalet som togs beslut om på tisdagen skulle ge Sverige tillgång till 4,5 miljoner vaccindoser från Pfizer om deras vaccin skulle godkännas.

– Det kommer räcka till 2,25 miljoner människor, alltså alla över 65 år, meddelade Stefan Löfven på tisdagens pressträff som han höll tillsammans med, Lena Hallengren, socialminister, Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten och vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Annons

Annons

Totalt har Sverige nu ingått tre avtal om vaccin mot covid-19. Pfizers vaccin har enligt de senaste rapporterna visat sig till 90 procent ge ett skydd mot covid-19. Men inget vaccin är ännu godkänt.

– Formellt sätt är det EU-kommissionen som utfärdar godkännandet. Det kommer ta ett par månader. Det måste ha sin egen gång och kan inte skyndas på, har de varit tydliga med. Tidigast januari. De leveransavtal som EU tecknat har volymer redan från januari. Även om godkännandet kan komma senare måste alla vara redo att vaccinera från januari, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare. 

Hör mer om när de första vaccinen kan komma till Sverige. Se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Stefan Löfven (S) statsminister.

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan