Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Debatt: Norrtäljes politiker bör gå samman och rädda Norrtäljemodellen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En debatt har blommat upp kring vården i Norrtälje och Norrtäljemodellen. Ursprunget är den styrande blågröna koalitionens förslag till budget för Region Stockholm.

Vänsterpartiet stödjer den nuvarande Norrtäljemodellen, med en beställarmodell som utgår från våra lokala vårdbehov. Vi anser att partierna i Norrtälje kommun ska gå samman och få sina regionala företrädare att ändra sig, skriver Catarina Wahlgren.

Bild: Lina Sköld

I budgetförslaget anges uttryckligen att ”det finns betydande möjligheter att frigöra resurser till vården, bland annat genom att minska dubbelarbete i beställningen av vård och avtalsuppföljning.” Detta ska enligt budgetförslaget ske genom att regionens centrala hälso- och sjukvårdsnämnd tar tillbaka beställningarna av vård för Norrtäljeborna. Vi måste vara uppriktiga mot Norrtäljes invånare och medge att det är detta som står i budgetförslaget.

Annons

Annons

Det finns flera, såväl politiker, tjänstemän och andra som ser risken i att detta kommer att slå sönder Norrtäljemodellen. Socialdemokraterna har startat en namninsamling med kraftfull retorik och Norrtelje Tidnings ledarsida som till en början kritiserade det nuvarande förslaget skarpt, kritiserar nu den socialdemokratiska namninsamlingen.

Moderaterna, som utpekas som de som vill slå sönder modellen, verkar i det här läget inte riktigt vilja stå för det som faktiskt lagts fram i budgetmotionen. Inte så konstigt, eftersom kritik har kommit även från borgerligt håll och till och med från moderater.

Norrtelje Tidnings ledare har rätt i att vi inte vinner något på hård retorik i det här fallet, men vi måste kunna läsa budgeten och tro att det som står där också är avsändarens avsikt. Norrtäljemodellen är skapad ur ett lokalt samförstånd som spelade ut den centrala politiken. Det är så vi behöver gå samman och rädda modellen igen.

Vänsterpartiet stödjer den nuvarande Norrtäljemodellen, med en beställarmodell som utgår från våra lokala behov. Vi stödjer sossarnas namninsamling. Vi anser att partierna i Norrtälje kommun ska gå samman och få sina regionala företrädare att ändra sig. Som den grönblå majoritetens budgetförslag ser ut nu riskerar vi att slå sönder Norrtäljemodellen. Vi vet att det finns många kloka borgerliga politiker i kommunen och vi hoppas på dem nu. Regionen kan inte ändra något utan samtycke från kommunens politiker.

Annons

Annons

Catarina Wahlgren (V), ledamot i regionstyrelsen och KSON

NT kommenterar:

Jag delar Catarina Wahlgrens uppfattning att det bästa vore om Norrtäljes partier gick samman mot regionstyrets förslag att flytta beställningen av vården i Norrtälje till Stockholm. Det är ett dåligt förslag. Jag har inte ändrat åsikt om förslaget, vilket Catarina Wahlgren antyder.

Däremot tycker jag att Socialdemokraternas namninsamling hamnar fel. "Moderaterna vill splittra vården i Norrtälje" är rubriken för namninsamlingen. Det stämmer helt enkelt inte. Det finns inget moderat förslag om att splittra vården, och de ledande Moderaterna i regionen säger uttryckligen att de vill behålla Norrtäljemodellen som innebär sammanhållen vård och omsorg. Det är möjligen att Socialdemokraterna och Catarina Wahlgren har annan information, men i så fall bör de redovisa den offentligt. I annat fall sprider de bara konspirationsteorier.

Genom sitt angrepp på Moderaterna försvårar också Socialdemokraterna möjligheten att Norrtäljes politiker går samman mot regionpolitikerna. Det var förhoppningsvis inte syftet, men det blir resultatet när den hårda retoriken och konspirationsteorierna som i många år funnits inom regionpolitiken på detta sätt överförs till Norrtäljepolitiken.

Reidar Carlsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan