Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Insändare
Insändare: Konstig konst på Konsthallen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Min längtan är stor efter naturmålningar, grekiska statyer, färg och form! Bort med det svarta!" Det skriver insändarskribenten.

Bild: Margaretha Levin Blekastad

Annons

Jag har för avsikt att försöka tolka två av Leif Elggrens verk. Mycket som visas på Norrtälje konsthall är installationer av olika slag, obegripliga för vanligt folk. Man ska bli upprörd eller äcklad, sällan tjusad, tröstad eller fylld av glädje och livslust. Många ”verk” handlar om miljöförstöring, trasiga kundvagnar i ån, smuts och elände. Ingen konstnär väljs ut för att höja befolkningens livsmod och peka på det vackra och livsbefrämjande, vilket jag tror är mer uppfostrande till miljövård, att peka på hur vackert och fint det kan vara!

Annons

Annons

Nåväl, här visar Leif Elggren en svart stålsäng med en kungakrona av järn i mitten. En säng är symbol för sömn eller fysisk kärlek. Det verkar brist på det här. Installationen skriker ensamhet. Vill den visa hur ensam kungen är, konstnären själv porträtterar sig själv med en kungakrona på huvudet på affischerna. Handlar detta om hans egen ensamhet och hur ensam en kung kan vara? Men vilka är alla de små prinsarna på golvet. Är det alla barn på bygden han avlat i andras bolsterfyllda och kuddrika sängar och som nu kommer och kräver hans uppmärksamhet? Eller är de bara hans undersåtar som aldrig kan förstå honom och som han lever i stor kontaktlöshet med?

Bilden med den smutsiga instängda nallen väcker stor sorg. Han kunde inte låta ett barn ligga så utan det fick bli en nalle. En symbol för det vanskötta barnet, för ”lilla Hjärtat”, som vansköttes till döds, för de muslimska barnen som lever ett begränsat liv i Sverige, som könsstympas, gifts bort vid nio, mördas om de inte gifter sig med någon kusin eller annan som klanen valt, inte får ha pojkvän eller kamrater, inte får vara klädd hur hon vill. Är det detta konstnären vill visa med nallen i bur, hur syret tar slut i glasboxen? Är det så konstnären vill att vi ska reagera?

Annons

Min längtan är stor efter naturmålningar, grekiska statyer, färg och form! Bort med det svarta! Bort med svarta tomma rutor, bort med svarta rör, bort med gula streck på svart botten; gradbeteckningar på axelklaffar för att markera människors olika värde.

”Besviken”

Annons

Annons

Till toppen av sidan