Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Vi vill vara bäst i klassen när det gäller kommunala förskolor

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är inte lätt att sitta i opposition i Norrtälje kommun. Bino Drummond (M) utlovade när minoritetsstyret tog plats att det skulle bli ett ödmjukt styre, medvetet om att det styr i minoritet och att de skulle vara lyhörda för oppositionen.

Det visade sig vara bara tomma ord.

För att få till planeringstid och övrigt vistas barnen regelbundet i mycket stora grupper. Det här gäller inte bara de kommunala förskolorna utan problemen är samma överallt, men det är de kommunala förskolorna vi har rådighet över, skriver fem företrädare för Vänsterpartiet Norrtälje. Foto: Jenny Lundberg.

När en stor del av oppositionen går samman för att, trots lite olika ingångar, enas om ett konstruktivt förslag, avfärdas detta innan det ens behandlats. När Vänsterpartiet skriver en debattartikel med åtta punkter för att satsa på den kommunala förskolan, en verksamhet som ligger oss mycket varmt om hjärtat och vars personal vi vet sliter och gör underverk varje dag, får vi till svar att vi ljuger och svartmålar verksamheten.

Annons

Annons

I vår artikel presenterade vi statistik som rörde situationen kring personalens utbildningsnivå i Stockholms län. Vi presenterade också rikssiffror på att förskollärare dubbelt så ofta som andra yrkesgrupper blir långtidssjukskrivna till följd av stress och utmattning.

Vi presenterar de siffrorna för att vi är bekymrade och tycker att det behövs en rejäl satsning på förskolan, inte för att svartmåla verksamheten och skrämma bort eventuellt sökande förskollärare. Vi har aldrig sagt att Norrtälje kommun ligger sämre till än andra, men vi siktar högre än att bara vara lika bra som alla andra. Vi vill vara bäst i klassen när det gäller kommunala förskolor. Det tror vi lockar barnfamiljer och kompetent personal till vår kommun.

Vi ska försöka att inte medvetet missförstå Robert Beronius, men det går inte 4-7 barn per grupp i förskolan. Efter kontakter med verksamma förskollärare har vi fått bekräftat att det fortfarande ser ut så under förmiddagarna några dagar i veckan då personalen gör sitt bästa för att barnen ska få vistas i lite mindre sammanhang. Det handlar inte om en större del av barnets vistelse på förskolan.

För att få till planeringstid och övrigt vistas barnen regelbundet i mycket stora grupper. Det här gäller inte bara de kommunala förskolorna utan problemen är samma överallt, men det är de kommunala förskolorna vi har rådighet över.

Annons

Istället för att slänga sig med siffror, som visar hur duktiga alliansen är, så tycker vi att det vore klädsamt att åtminstone erkänna att personalen i förskolorna har det slitigt. Vi tror faktiskt att medarbetarna på kommunens förskolor skulle uppskatta om styret bekräftade att det behövs mer utbildad personal, mindre barngrupper och fler fasta anställningar.

Annons

Det kan bli ett evigt tjatande om vem som borde ha gjort vad och när. Är det inte bättre att släppa det nu och koncentrera sig på aktuella frågor, som fortfarande går att påverka? Till exempel att prata om varför det nuvarande styret prioriterar att ge plats till Engelska skolan framför att bygga en ny förskola till Blåklinten.

Och vi svartmålar inte heller fristående förskolor, som Robert Beronius påstår. Vi har aldrig påstått att de endast vill generera vinster.

Men det finns friskolor som drivs av stora koncerner och etablerar sig här av just den anledningen. Vi svartmålar inte deras verksamhet och personal som gör sitt bästa. Vi motsätter oss ett system som låter marknaden styra förskoleetableringar och ett styre som också välkomnar detta.

Catarina Wahlgren (V)

Christina Hamnö (V)

Lasse Dahlqvist Öhlén (V)

Anna Söderblom (V)

Britt-Mari Bardon (V)

Vänsterpartiet Norrtälje

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan