Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Prioritera kulturarv i Norrtälje

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kulturarv är en fråga som står Sverigedemokraterna mycket nära till hjärtat och vi hedrar gladeligen tidigare generationers insatser för det land som vi alla lever i.

Det finns en väsentlig skillnad mellan kulturarvet och samtidskulturen, nämligen att kulturarvets skapare i de flesta fall är döda, vilket gör att äldre kulturyttringar, till skillnad från samtidskulturen, inte kan skyddas, spridas och levandegöras av sina skapare. För oss innebär det ett tydligt samhällsansvar, gentemot såväl nutidens som framtidens svenskar.

Hembygdsrörelsens betydelse för sammanhållning, uppbärande av traditioner och gemenskap ska inte underskattas, skriver Leonid Yurkovskiy och Dennis Ekström. Foto: Måna J Roos.

Annons

Region Stockholm har fantastiska möjligheter att förvalta och förädla vårt unika kulturarv. Med en historia som har berikat flera tusentals kulturutövare genom tiderna är det egentligen bara viljan som sätter gränserna.

Annons

Norrtälje är naturligtvis inget undantag, tvärtom. Här har vi otroligt många eldsjälar som bland annat driver hembygdsföreningar på ett föredömligt sätt från Singö i norr ända till Bergshamra i söder. Att öka kunskapen om det gemensamma kulturarvet är ett av de prioriterade insatsområdena i Sverigedemokraternas regionala kulturstrategi och vi vill dela med oss av tre förslag för regionen som skulle göra skillnad på riktigt.

Det första är att i större utsträckning stötta de lokala hembygdsföreningarna. Hembygdsrörelsens betydelse för sammanhållning, uppbärande av traditioner och gemenskap ska inte underskattas. Därför efterfrågar vi större samverkan mellan kommun och region. Något konkret som regionen skulle kunna spela en avgörande roll i är digitaliseringen av det unika material som länets hembygdsföreningar besitter.

Det andra är att fastställa en regional kulturkanon, vilken skulle utgöra en röd tråd av särskilt framträdande kulturyttringar som underlättar bekantskap med kulturarvet och ge en övergripande bild av regionens lokalhistoriska sevärdheter. Om man är nyfiken på hur en kulturkanon fungerar, kan man titta på Danmark som har genomfört ett motsvarande förslag på nationell nivå.

Det tredje är att upprätta en regional kulturarvsfond som låter privata aktörer, organisationer, föreningar och kommuner söka medel för insatser som värnar och lyfter fram det svenska, det regionala och det lokala kulturarvet. Här skapar vi återigen förutsättningar för kulturintressenter att göra det de är bäst på, med fokus på det vi vill prioritera.

Annons

Annons

Som Riksantikvarieämbetet skriver på sin hemsida är kulturarvet inte bara något att besöka under speciella dagar. Det har potentialen att erbjuda kreativa lösningar på problem och hjälpa oss att föreställa oss hur vi kan använda vårt förflutna för att ge nya idéer för en annan morgondag. Låt oss därför prioritera en kulturarvsvänlig politik.

Leonid Yurkovskiy (SD), kulturpolitiskt ansvarig, SD Region Stockholm

Dennis Ekström (SD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, Norrtälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan