Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje norr om ån

Debatt
Ompröva planen för kvarteret Niord 1

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Detaljplaneförslaget för kvarterat Niord 1 innebär högre hus än tidigare planer. Det innebär att kringboende känner en frustration över att den miljö som man trodde gällde helt plötsligt inte gäller, skriver Mats Wedberg. Illustration: Arkipol AB, Credentia.

Annons

Kvarteret Niord 1 skall bebyggas nu och åter aktualiseras hur vår stad skall växa.

Niord ligger omgiven av befintlig bebyggelse (före detta Mattssons bil).

Detaljplaneförslaget innebär högre hus än tidigare planer. Det innebär att återigen känner kringboende en frustration över att den miljö som man trodde gällde helt plötsligt inte gäller. De högre husen skuggar mer och innebär större insyn.

Annons

Annons

Den nya planen togs upp på samhällsbyggnadskontorets arbetsutskott för godkännande onsdagen den 9 september. Miljöpartiet yrkade återremiss och krävde en ny bearbetning av planen där en större hänsyn till omgivande bebyggelse gjordes. Alliansen tillsammans med Socialdemokraterna röstade för planen. Även Sverigedemokraterna begärde återremiss.

Är vi tillbaka på ruta ett?

Det finns ett ”allmänintresse” att det byggs bostäder i Norrtälje kommun. När detta intresse helt överskuggar invånarnas protester och de kommunala politikerna inte vill ifrågasätta hur vi gör det bäst, utan betraktar protester som egenintresse och entreprenörers önskan som allmänintresse, börjar vi få ett problem.

Planeringen av ett samhälle är en i grunden demokratisk fråga. Om politiken totalt smälter samman med exploatörerna vet vi var vi hamnar – i korporativism.

Det är viktigt att ta till vara det engagemang som finns för att bygga staden så att invånarna känner den som sin.

Det finns inget yttrande i Niordfallet från någon i förvaltningen. Inte ens den nu inrättade ”stadsarkitekten” tar upp en diskussion hur övergången mellan nytt och befintligt kan gestaltas. De som hade förväntningar på det kan känna sig besvikna.

Om inte en dialog kan föras med invånarna hamnar vi i det vanliga: ett överklagande av planen. Samhällsplaneringen måste förändras så att invånarna blir mer involverade och kan känna igen sig i beslut och resultat. Det finns sätt att låta berörda komma till tals på annat sätt än att tvingas överklaga.

Ompröva detaljplaneförslaget för Niord 1!

Mats Wedberg (MP)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy