Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: År av kulturgärning förvandlades till krog

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Denna byggnad har blivit underhållen av pengar som medlemmar själva satsat ideellt. Här har alltså gjorts en ovärderlig kulturgärning, från 1915 och säkert 90 år framåt. Det skriver insändarskribenten.

Bild: Marion Sidwall

Annons

För ett antal år sedan avslutades en lång epok i Norrtäljes kyrkohistoria då Norrtälje Baptistförsamling hade sin sista, avslutande gudstjänst. Porten låstes och utanför stod en tapper skara och tog ett sista tack och farväl.

Från vår hyresbostad, Norrtälje, hopbyggd med Pingstkyrkans hus, bodde vi från hösten 1959 till våren 1980, med utsikt mot Baptistkyrkan. Man tänkte ofta: Här bor vi och går i den här kyrkan i söndagsskolan och där nere på Tullportsgatan går andra barn i den andra kyrkan i söndagsskolan, dvs i Baptistkyrkan.

Annons

Det kändes både lyxigt och konstigt på en gång: Två syskonkyrkor med bara hundra meter emellan och med två söndagsskolor igång samtidigt varje söndag kl 9.30!

Vi såg från vårt fönster när de trogna söndagsskollärarna Beda Jupiter och Märta Sundberg söndag efter söndag kom i god tid till Baptistkyrkan, väl förberedda. Märta hade ofta en lejongul ulster i snygg design och ton i ton en mörkbrun hatt lite på snedden, som kommen från ett modehus i Paris.

Annons

Beda hade nog en kappa i grå färgskala, men utan hatt, men eleganta handväskor hade dom båda, krokade på armen.

Till ”vår” söndagsskola, Filadelfia, kom tant Wivan, som hade plockat med sig barn från bland annat Kungsgatan och dessa lärare mötte säkert varandra på vägen.

Handväskor hade som sagt både Beda och Märta med kollektpengar till både missionen och till den egna församlingen, Norrtälje Baptistförsamling-Elimkapellet, som den hette från 1915 och de sista åren.

Men det fanns fler medlemmar i denna tappra församling förutom dessa damer, som under alla år offrade all sin tid och kraft för att hålla denna kyrkas verksamhet igång, med att bland annat avlöna församlingens pastor. Det fanns en syförening, som gjorde en stor insats för denna kyrka och säkert var det mycket mera som gjordes, som här inte har nämnts.

Det är mot denna bakgrund jag vill berätta för Norrtälje stad och kommun, att tack vare denna trogna Baptistförsamling, så har denna byggnad blivit underhållen av pengar som medlemmar själva satsat ideellt. Här har alltså gjorts en ovärderlig kulturgärning, från 1915 och säkert 90 år framåt!

Annons

När kyrkan såldes för några år sedan och annan verksamhet tog vid och detta stod att läsa om i Norrtelje Tidning vet jag att en anhörig till en äldre medlem i Baptistförsamlingen gömde denna tidning.

Detta var en klok gärning, då den äldre personen undslapp att veta denna nyhet, att kyrkan hade förvandlats till en krog.

Thomas Sving

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan