Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Aldrig för sent med ett skönhetsråd

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är verkligen förhoppningsfullt att Liberalerna i Norrtälje sent omsider börjat intressera sig för stadsbyggnadsfrågor. För en som lämnat kommunen men var med när det begav sig, beklagar jag att Liberalernas, eller snarare Folkpartiets, intresse inte var väckt redan till valåret 2010.

Efter att ha läst debattörernas artikel några gånger blir jag inte riktigt klok på vad de avser med småstadskaraktär och Norrtäljes särprägel. Anser de att den nya bebyggelsen i Norrtälje hamn har småstadskaraktär eller gestaltar Norrtäljes särprägel, frågar Gunnar Hellström.

Bild: Måna J Roos

Det var då som kommunens största stadsbyggnadsprojekt, utvecklingen av Norrtälje hamn, låg i sin linda, och en drivande stadsarkitekt och ett engagerat skönhetsråd hade kunnat göra skillnad. Inte så att jag begärde underverk av Folkpartiet, men kanske den utsedda styrgruppen för Norrtälje hamn hade kunnat få några andra infallsvinklar även om beslutsfrågorna i praktiken redan var avgjorda genom att det två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna var samstämda.

Annons

Annons

Stadsarkitekt och skönhetsråd var något som ständigt fördes fram i alla opinionsbildande sammanhang men aldrig rönte något genomslag vare sig hos det moderatledda borgerliga styret eller senare det socialdemokratiskt ledda. Därför är det trevligt att Liberalerna nu fått tillfälle att driva sina stadsbyggnadsfrågor i den borgerliga alliansen.

Påpekas skall att även den ideella föreningen Mötesplats Norrtälje för tio år sedan mycket intensivt drev både behovet av stadsarkitekt och skönhetsråd. I och med att denna förening som mest hade betydligt fler medlemmar än det lokala Folkpartiet skall man kanske så här i efterhand inte negligera detta faktum. Detta var en liten bakgrund.

Efter att ha läst debattörernas artikel några gånger blir jag inte riktigt klok på vad de avser med småstadskaraktär och Norrtäljes särprägel. Anser de att den nya bebyggelsen i Norrtälje hamn har småstadskaraktär eller gestaltar Norrtäljes särprägel? Anser de att den nya bebyggelsen vid Vegagatan och gamla banvallen har småstadskaraktär? Anser de att de nya kvarteren runt där Norrtäljes gamla badhus låg har småstadskaraktär och visar Norrtäljes särprägel?

Borde man inte ta ställning till det innan man diskuterar utvecklingen? Jag tycker inte att mina exempel ger signaler om småstad, och tycker heller inte att man kan rida på goodwillvärdena småstad eller särprägel om det inte stämmer med betraktarens syn. Kanske debattörerna kan utveckla var den nya staden med småstadskaraktär, särprägel, smala gator, parkytor och torg skall ligga. Den hade kunnat ligga i hamnen…

Annons

Tillgången på en stadsarkitekt och ett skönhetsråd är naturligtvis mycket avgörande om vi skall hitta en bra balans i den fortsatta utvecklingen av kommunen. Det räcker dock inte att bara sätta en grön bock i en ruta för ett vallöfte. De personer som utses måste ges de förutsättningar och mandat som krävs för att deras kunskap och integritet skall kunna utnyttjas och att de själva skall bli lyssnade på av både kommuninvånare och beslutsfattare.

Gunnar Hellström, Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan