Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Bra att demokratin nu återställs i Norrtälje kommun

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi läser i Norrtelje Tidning den 19 augusti att förslaget om bolagisering för Norrtälje VA och renhållning fick enhälligt stöd i kommunstyrelsen. Det stämmer sådär, och har sedermera blivit rättat till: "Förslaget om att bolagisera VA och renhållning fick stöd från de flesta partier i kommunstyrelsen. Vänsterpartiet och Roop var inte närvarande på grund av coronapandemins begränsningar av mötesdeltagare, men meddelade på länk att de sa nej till förslaget. Miljöpartiet deltog inte beslutet och lämnade en protokollsanteckning. Måndag 31 augusti ska kommunfullmäktige besluta, och om de också säger ja kan bolagsbildningen vara klar i februari nästa år."

Annons

Annons

Nu har vi slagit två flugor i en smäll, och både coronasäkrat mötena och återställt demokratin i Norrtälje kommun, skriver Britt-Mari Bardon och Ola Nordstrand. Foto: Anders Sjöberg.

Nu i coronatider är nämnderna reducerade så Vänsterpartiet och Roslagens oberoende parti (ROOP) har inte rösträtt på kommunstyrelsens sammanträden. Det är en av de begränsningar i nämnderna i Norrtälje kommun som genomförts på grund av covid-19. Teknisk valsamverkan har fått styra för att nämndmötena inte ska bli för stora.

I våras gjorde alla gruppledare en överenskommelse om detta, och alla var eniga i detta tillvägagångssätt. I klartext betyder det att alla partier som vanligtvis sitter i en nämnd – på ett politiskt mandat – i nuläget inte har rösträtt i alla nämnder. Så är även fallet med kommunstyrelsen.

Det har inneburit ett tydligt demokratisk underskott när vi har behandlat tunga och viktiga ärenden utan att alla som har en röst har fått göra sin röst hörd. Vi är därför mycket nöjda över att vi i dag tillsammans med alla gruppledare har upphävt den här begränsningen och samtliga ordinarie ledamöter kan gå tillbaka till sina uppdrag med fullt mandat. Så nu har vi slagit två flugor i en smäll, både coronasäkrat mötena då endast ordinarie ledamöter kommer att vara på plats i en större möteslokal samt att demokratin är återställd här i Norrtälje kommun!

Britt-Mari Bardon (V), gruppledare Vänsterpartiet Norrtälje

Ola Nordstrand (V), gruppledare Vänsterpartiet Norrtälje

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan