Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Cykla säkert i höst – så mycket kan du få böta om du saknar ringklocka

Det är snart dags för skolstart och många väntas sätta sig på cykeln. På sin hemsida tipsar polisen om vad som behöver fungera på en cykel och vad man bör tänka på innan barn och vuxna cyklar iväg.

Text: 

Foto: Terje Pedersen/Jack Mikrut

Bild: TT, Arkivbild

Annons

För att cykelfärden ska vara så säker som möjligt är det bra att ha rätt utrustning. Som vuxen bör man se till att barn använder hjälmen på rätt sätt. Det är även viktigt för vuxna att hjälmen används och sitter bra. En cykel ska enligt lag alltid ha ringklocka och broms. Dessutom krävs belysning och reflexer vid färd under mörker. Uppfylls inte de kraven kan man få betala böter.

Annons

Cykeln ska, enligt polisen, ha en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt, och vara synlig på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan kan vara av blinkande typ om den blinkar minst 200 gånger per minut. Cykeln ska även ha en strålkastare framtill som avger vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att cykeln kan föras på betryggande sätt i mörker. Alternativt en lykta som visar vitt eller gult ljus framåt som syns på ett avstånd av 300 meter. Cykeln ska även ha en röd reflex baktill, en vit reflex framtill och en vit eller orangegul åt sidan.

Annons

Barnen behöver vidare påminnas om vilka trafikregler som gäller för cyklister.

"Prata gärna med barnen om vikten av att följa de regler som finns", skriver polisen på hemsidan och hänvisar till Transportstyrelsens hemsida för mer information.

Bötesbelopp för cykel:

Otillåten skjutsning på cykel: 500 kr

Ingen eller trasig ringklocka: 500 kr

Barn som åker utan hjälm: 500 kr (förälder eller annan som skjutsar bötfälls)

Ej fungerande broms: 500 kr

Ej stannat vid stopplikt: 500 kr

Cyklat mot rött ljus: 1 500 kr

Ej iakttar väjningsplikt: 1 000 kr

Annons

Källa: Polisen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan