Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Ett annat perspektiv på Centrumtorget i Hallstavik

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”För mig är Centrumtorget i Hallstavik en påminnelse om den vackra natur och det jordbrukslandskap som omger Hallstavik,” skriver insändarskribenten.

Bild: John Fagerström

Annons

NT skrev artikeln ´Centrumtorget, en besvikelse’, i NT den 4 augusti. Jag skulle vilja ge ett annat perspektiv på det nya Centrumtorget i Hallstavik.

Centrumtorget är en av flera satsningar som har skett och fortfarande sker i Hallstavik; bostäder, nytt torg i centrum, ny förskola och ett nytt badhus på väg. Jag tror att alla dessa satsningar är välbehövliga, särskilt riktade till barnfamiljer och ger goda förutsättningar för att ta Hallstavik in i framtiden.

Det gamla brukssamhället med sin trygghet, sin arkitektur och sina värderingar har under lång tid luckrats upp. Även om detta samhälle skapar goda minnen hos många finns det inte kvar. Att fortsätta leva i den verkligheten är en illusion som gör att samhället sakta dräneras och dör ut. Handel försvinner, jobb försvinner när kunder, härboende, närboende och turister, väljer andra orter för rekreation, underhållning, mat och shopping.

Annons

Annons

Just därför tycker jag att det nya centrumtorget i Hallstavik är en sådan framgång och har en unik arkitektur som jag inte har sett någon annanstans. Det lyckas med att synliggöra och kombinera den gamla arkitekturen med Folkets hus, som Olof Palme en gång ska ha sagt var ’Sveriges vackraste Folkets hus’, med nya inslag som vattenspegeln där barn kan leka och vars ljud av rinnande vatten leder associationerna till havets brusande. Idag såg jag förresten fjärilar i blomsterodlingarna! För mig en påminnelse om den vackra natur och det jordbrukslandskap som omger Hallstavik.

För några år sedan gjordes en ungdomsundersökning i Hallstavik, där man bland annat ville höja säkerheten för ungdomar. Ett problem som många upplevde var att centrum var otryggt med många berusade människor som uppehöll sig där. Genom att göra torget öppet och överblickbart syns det som att man har lyckats i denna aspekten. En bonus med det nya torget är förstås att det har blivit platt, de stora bulorna som blev av trädrötter och som personer som hade svårt att gå kunde snubbla på, är nu borta.

Till dig som inte har besökt Hallstavik på länge, kan jag rekommendera det!

Till dig som inte har besökt Hallstavik på länge, kan jag rekommendera det! Det nya torget är centrum för en handelsplats mitt i samhället och är ett gammaldags torg i den bemärkelsen att det fyller flera funktioner och ligger mitt i samhället, till skillnad från de flesta städer som numera har handelsplatser utanför stadskärnan i form av köpcentrum. Samtidigt är torget modernt och har fullt med informella sittplatser att sitta och hänga på. I mitten finns vattenspegeln som lockar småbarn till lek och brukar göra att barnfamiljer stannar och uppehåller sig en liten stund extra där. En plats med folkvimmel och vibbar till det hav och det jordbrukslandskap som omger det.

Annons

Så skulle jag beskriva Centrumtorget i Hallstavik.

Snart kanske det är dags att fundera på den fortsatta utvecklingen av Hallstavik och en intressant idé som kanske förtjänar att dammas av i dessa tider av ökad semester i Sverige med rekordår för båtlivet, är utbyggnaden av en småbåtshamn i Hallstavik… Tänk vad det kunde göra för handeln och restaurangverksamheten på orten!

Amalia Mattsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan