Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Efter branden på avfallsanläggningen i Salmunge – här är brandorsaken: ”Det är inte ovanligt”

Branden som startades i fredags på Salmunge avfallsanläggning är ännu inte släckt. Det är den andra branden på mindre än en vecka. Stora högar med brännbart och lättantändliga föremål ökar risken för bränder.

Text: 

– Det är inte ovanligt att det börjar brinna. Det har hänt många gånger, ofta hinner man släcka det, säger Jan Paymer biträdande renhållningschef Norrtälje kommun.

Bild: John Fagerström

Annons

Den 19 juli började det brinna i en av containrarna på anläggningen. Räddningstjänsten var på plats och kunde efter en stund släcka branden. Orsaken tros vara ett batteri som självantänt vid en miljöstation. I fredags var det dags igen. Denna gång startade branden i en stor hög av wellpapp.

I fredags startade branden på Salmunge avfallsanläggning. Foto: Henrik Ismarker / Spillersboda flygfoto

– Det är inte ovanligt att det börjar brinna. Det har hänt många gånger, ofta hinner man släcka det, säger Jan Paymer biträdande renhållningschef Norrtälje kommun.

Annons

I dagsläget vet man inte vad som orsakade branden.

Annons

– Det kan finnas något främmande föremål i högen, det är inte lätt att hålla isär det. Kan varit solen som lyst på en glasbit eller något som startat en gnistbildning, säger Jan Paymer.

Jan Paymer biträdande renhållningschef Norrtälje kommun. Foto: Norrtälje kommun

Efter branden på Salmunge kommer rutinerna och säkerheten att ses över. Något som sker efter varje brand. I dagsläget finns brandposter och vattentankar utplacerade på anläggningen. NT har tidigare skrivit om hur personalen försökte släcka branden med vattnet.

– Efter varje brand tittar man och pratar tillsammans med räddningstjänsten om det är något som ska ses över. Vi har vattenmagasiner på området och brandsläckare i varje maskin, säger Jan Paymer.

På måndagen var branden ännu inte släckt.

Bild: John Fagerström

En avfallsanläggning, som också finns i Häverö, är en anläggning där olika verksamheter kan tippa stora mängder avfall. Avfallet placeras i stora högar innan det omlastas och skickas vidare. Trots avstånd mellan högarna lyckades elden spridas från wellpappen till högen med textilavfall.

Annons

Annons

– Det är så stora mängder avfall att man inte kan göra det på något annat sätt. Vi följer reglerna och gör inget annorlunda än andra avfallsanläggningar, säger Jan Paymer.

På Görla industriområde finns en återvinningscentral. Anläggningen är mindre och mer begränsad än Häverö och Salmunge, som både har en avfallsanläggning och återvinningscentral. På Görla kan man kasta grovsopor och hushållsavfall i begränsade containrar.

Det är en skillnad mellan återvinningsstation, återvinningscentral och avfallsanläggning. Här ser vi Görla återvinningscentral.

Bild: Åsa Forsberg

– Där är risken inte lika stor för en brand. Man har också brandposter och brandsläckare men inga vattenmagasin, säger Jan Paymer.

Trots säkerhetsåtgärder på de tre anläggningarna, så kan en brand fortfarande starta.

– Risken finns alltid att det sker igen. Det är olyckligt att två bränder skedde inom så kort tid. Det är väldigt svårt att säkerställa att det inte sker igen. Men vi gör allt för att det inte ska hända, säger Jan Paymer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan