Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Debatt
Varför mörkas försäljningen av tingshuset?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Norrtälje stad står inför en situation med stor brist på lokaler för bland annat skola och förskola. Ändå viftar alliansstyret bort förslaget på att tingshuset skulle kunna inrymma en förskola med motivet att det blir för dyrt, skriver Camilla Rydstrand och Mats Wedberg.

Bild: Måna J Roos

Annons

Vi verkar nu stå inför ett konstaterande att tingshuset i Norrtälje ska ut till försäljning efter midsommar. Därmed är det ingen idé att fortsätta diskussioner om huruvida den anrika byggnaden från 1903 i kommunens regi skulle kunna utgöra plattform för vare sig förskola, kulturlokal eller något helt annat.

Det är inte utan att man frågar sig hur det är ställt med transparensen från minoritetsstyrets sida. Fastighetens möjligheter eller omöjligheter debatterades senast under kommunfullmäktige 8 juni.

Man kan tycka att det var ett ypperligt tillfälle för kommunstyrelsens ordförande att meddela att han redan meddelat tjänstemännen ett uppdrag att lägga ut tingshuset till försäljning efter midsommar och att det därför inte är någon idé att debattera eventualiteter. I stället låter man debatten fortgå och handla om renoveringskostnader och skyhög hyra på fem miljoner.

Annons

Annons

Till saken hör att det inte går att få fram sakliga underlag gällande de siffror som kastas fram och tillbaka, eftersom några seriösa utredningar kring husets möjliga användningsområden och anpassningskostnader inte verkar ha gjorts. Inte heller lämnas besked om stundande försäljning till Roslagens oberoende parti (ROOP) trots att partiets företrädare nyligen debatterat saken i Facebookgruppen Politik i Norrtälje kommun och lagt ned stor möda på att undersöka möjligheten för ett kulturhus i tingshuset.

För två år sedan köpte kommunen, på initiativ av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, Norrtälje tingsrätt för 20,5 miljoner kronor. Ambitionen var då att byggnaden skulle användas till någon from av kommunal verksamhet då det redan då fanns behov av fler lokaler för barn-, utbildnings- och kulturverksamhet i Norrtälje stad.

Om det nu från det nuvarande alliansstyrets sida inte har funnits intresse att utreda hur man bäst tar tillvara på den här fastigheten som de efter valet 2018 motvilligt har ärvt att förvalta, då hade det ju varit vettigt att deklarera det direkt efter valet och sälja omedelbart istället för låta fastigheten stå oanvänd och betala cirka 190 000 kronor i drift och kapitalkostnader varje månad?

Norrtälje stad står inför en situation med stor brist på lokaler för bland annat skola och förskola. Enligt lokalförsörjningsplanen, med tidsperspektiv fram till 2030: Det råder ett stort behov av boende för äldre. 6-10 nya äldreboende behöver byggas i Norrtälje stad med omnejd. Det finns behov av 4-7 nya förskolor och 2-3 nya grundskolor i Norrtälje stad. Lägg därtill efterfrågan av både kulturlokaler och biståndslägenheter inom socialtjänsten.

Annons

Annons

Ändå viftar man bort förslaget på att tingshuset skulle kunna inrymma en förskola med motivet att det blir för dyrt. Den slutsatsen dras utan seriös utredning, och viljan att hitta lösningar där verksamheter kan samförläggas (kontor på övervåningarna?) och dela på kostnaderna med mera existerar inte. Vilka skulle nyttja fastighetens grönytor bättre än barnen? Och vilket drömläge vid busstationen för pendlande föräldrar.

Ska vi bara vänta och hoppas på att privata aktörer ska träda in eller ska vi ta åtminstone delar av utmaningarna i egna (kommunala) händer? Miljöpartiet anser inte att det är ansvarsfullt att sitta vid sidan om och hoppas att någon kommer och löser våra behov av vård, skola och omsorg. Det är politikens ansvar att denna service tillkommer i takt med att Norrtälje växer.

Med det sagt tycker vi i Miljöpartiet att det är olyckligt att det inte funnits någon ordnad process kring tingshusets möjligheter. Det fanns en vision när tingshuset köptes 2018, men som grumlats av alliansens ointresse och principiella uppfattning av köpet aldrig borde ha ägt rum.

Det är lite symtomatiskt tyvärr att fastigheter blir stående utan att vi kommer till skott med vad de kan användas till. Vi får inte fastna i långbänkar som i fallet med tingshuset, eller för den delen Roslagsmuseet. Det har vi helt enkelt inte råd med, vare sig ekonomiskt eller sett till verksamheters behov!

Camilla Rydstrand (MP)

Mats Wedberg (MP)

Annons

Annons

Till toppen av sidan